Stig_15Aalborg har opfostret en person, der igen og igen er blevet kåret til Det ultimative supermenneske – senest i programmet “Superhuman Shutdown” af ingen ringere end den verdensberømte Marvel instruktør og tegneserie-forfatter, Stan Lee – bag superheltene som Spiderman, X-Men, Hulk, Iron Man, De Fantastiske Fire og mange andre.

– Læs den inspirerende og nærmest uvirkelige beretning om manden, der kan holde vejret i hele 22 minutter og som derved slår delfinernes evne under vand.

For nylig slog Stig Åvall Severinsen endnu en verdensrekord, da han fridykkede godt 150 meter under Grønlandsisen – udelukkende ved hjælp af våddragt og monofinne. Stig er et supermenneske, et vidunder – og så kommer han fra Aalborg.

 

Tekst: Dadi Halldorsson  Foto: Casper Tybjerg (www.ttf.dk) & Lars Kirkegaard

 

Den firedobbelte verdensmester i fridykning, aalborgenseren, Stig Åvall Severinsen, har gjort det igen; sat en spektakulær verdensrekord. Sidste år slog han en verdensrekord i at holde vejret længst tid under vand. Rekorden lød på imponerende 22 minutter, og den fik Stig på forsiden af blandt andet BUSINESS CLASS.

Under den rekord var Discovery Channel med på sidelinjen, hvor kanalen producerede programmet ’Superhuman Showdown’. Et program, hvori Stig endte med at blive kåret som ’The Ultimate Superhuman”.

Stig_fingerFor nyligt sprængte Stig så alle rammer for menneskelig kunnen ved at slå verdensrekorden i at undervandssvømme. Han svømmede en længere distance, end noget andet mennesket tidligere har gjort – uden iltmaske eller anden form for hjælpeudstyr. Det gjorde han såmænd ikke under ordnede forhold i en svømmehal, men under yderst svære forhold; lige under én million ton is fra en gletsjer.

Holdet bag havde boret to store huller i gletsjeren, således Stig kunne komme ned i det ene hul og svømme de nøjagtig 152,4 meter hen til det andet hul. Rekordforsøget fandt sted i det svært fremkommelige Østgrønland, hvor Stig formåede at svømme de imponerende 500 fod på 2,11 minutter.

Ifølge hovedpersonen selv, var det dog ikke selve svømmeturen, der var det sværeste, men derimod forberedelsen og organisationen omkring det.

– Noget af det sværeste ved det hele var faktisk ikke selve bedriften at slå rekorden, men hele det store arsenal af udstyr og logistik, der skulle til, så det kunne lade sig gøre. Vi valgte jo også, at gøre det i det fantastiske landskab i Østgrønland, så transporten dertil var mildest talt ikke særlig nem, siger Stig.

Stig springer altså ikke over gærdet, hvor det er lavest, eller – mere bogstaveligt – svømmer dér, hvor vandet er varmest. Af alle verdenshave, hvor vandtemperaturen nemt kan ramme de behagelige 30 grader, valgte han at slå rekorden i et af de koldeste områder i hele verden.

– Ja, vandet var omkring nul grader, så det var ret koldt, siger han med en afbalanceret stemme.

Afbalanceret stemme eller ej – rekorden er en ny officiel Guinness World Record.

Stig_22_OKVidenskabelige forsøg med mennesket

Under den nye rekord i Østgrønland blev Stig Severinsen endnu en gang fulgt af Discovery Channel, som var med på tæt hold. Ud fra de fantastiske optagelser er programmet ’Stig Severinsen: The Man Who Doesn’t Breathe’ blevet produceret – i øvrigt med Stig Severinsen selv som associate producer.

– Det, at være associate producer, har også været meget nyt for mig. Jeg tror, jeg brugte mere tid på at sende og læse mails end at forberede mig rent fysisk på at slå rekorden. Der var jo omkring 70 mennesker omkring produktionen, så der var meget koordinering, fortæller han.

Det står ret klart for enhver, at aalborgenseren er en mand ud over det sædvanlige. De bedrifter, han kaster sig over, kræver ekstrem dygtighed, utrolig dedikation, intens træning og ikke mindst en evne til at overvinde de umiddelbare begrænsninger i den menneskelig fysiologi.

Stig benytter sig af en teknik, han kalder ’Breatheology’, som fokuserer på, at skabe bevidsthed omkring åndedrættets mange facetter og består af hardcore træning af krop og sind gennem meditation, yoga og ikke mindst fysisk træning.

– Som fridykker handler det om, hvad man kan overkomme på én enkelt mundfuld luft – og hvor langt, man kan få den til række, fortæller han med begejstring i stemmen.

Ikke nok med, at Stig sætter livet på spil under de risikofyldte rekordforsøg – han bidrager også til en helt ny verden af videnskabelig forskning ved at tillade forskere at teste og vurdere, hvad der sker med hans krop under de ekstreme fysiske og psykiske belastninger.

2e476e_2013_04_Greenland_WR-8_OK70 meters dybde – uden udstyr

Selvom Stig Severinsen er indehaver af en verdensrekord, og dermed ikke er nogen typisk gennemsnitsdansker, så skiller han sig tilsyneladende ikke meget ud fra mængden. Han er for eksempel ingenlunde en fanatiker omkring kost og spiser gerne et stykke chokolade sammen med sin eftermiddagskaffe.

– Jeg tænker slet ikke på min kost hele tiden. Når jeg skal præstere noget fysisk, såsom at fridykke, så er jeg selvfølgelig noget mere fokuseret på det, jeg indtager. Her handler det for det meste om at få noget protein ind. Til daglig kan jeg dog meget godt lide mad fra havet – for eksempel jomfruhummer. I dag spiste jeg faktisk fiskefrikadeller, fortæller han over telefonen, mens han farer fra den ene landsdel til den anden.

Stig er nemlig en ret travl mand – ikke mindst i disse dage, hvor han lige har slået verdensrekorden. Under et telefoninterview med APPETIZE sidder han således i toget fra København til Aarhus, hvor han tidligere på dagen var med i TV2s Go’ Morgen Danmark.

– Jeg sidder på DSB 1’ og har også lige taget lidt chokolade med kaffen, tilføjer han.

Stigs fascination af vandet startede i en ung alder, hvor han legede i forældrenes swimmingpool. Allerede som seksårig kunne han svømme uden hjælpemidler, og han blev tre år senere danmarksmester i svømning. Det gjorde han også de efterfølgende tre år, så han i alt nappede guldet fire år i træk, fra han var 9-12 år.

Det var dog fascinationen af kroppens mulighed for at holde vejret, der bragte ham til fridykningen, og siden er han blevet indehaver af adskillige verdensrekorder.

Han blev landskendt tilbage i 2005, da han var med i DR dokumentaren ’Drømmen om dybet’. Her dykkede han blandt andet ned på knap 70 meters dybde – uden nogen form for hjælpeudstyr!

Today_05_OKJagtet af erhvervslivet

Uanset om man får klaustrofobi eller gisper efter vejret ved at høre og se Stigs bedrifter, så ændrer det ikke ved, at han er en voldsomt succesfuld mand.

Så succesfuld, at erhvervslivet i stor stil er begyndt at jagte hans historie og hans foredrag for at kunne trække på hans erfaringer. Siden 2002 har han været selvstændig med sin virksomhed BlueConsult, hvor han blandt meget andet holder foredrag, kurser og events.

– Jeg har været selvstændig siden 13. juni 2002. Jeg husker det, fordi det er min fars fødselsdag, fortæller han og griner.

– I min virksomhed er det ofte direktører og erhvervsfolk, der interesser sig for mit koncept, og jeg tilbyder foredrag om forskellige aspekter inden for målsætning, optimering, selvledelse, fridykning, yoga og åndedrætsteknikker, stresshåndtering og meget mere, fortæller han og fortsætter:

– Vi trækker vejret 20-30.000 gange i løbet af et døgn, og kroppen har tredive trilliarder celler, som hver gang skal have noget ilt, men et gennemsnitsmenneske trækker vejret med kun 70-75% udnyttelse. Der er derfor ret meget energi, som ikke bliver udnyttet, og det er guld værd for erhvervsfolk, der hele tiden skal præstere og blive bedre til deres job, tilføjer han.

Stig har rejst hele kloden for at holde foredrag, og hans bog, ’Træk vejret”, er blevet oversat til de fleste større sprog i verden.

Træk vejret – Breatheology

Bogen, ”Træk Vejret”, der på engelsk fik navnet ”Breatheology” (en disciplin, som Stig nu har fået patent på) udkom hos Gyldendal i 2009 og handler om, hvordan mennesket med forskellige teknikker kan udnytte vejrtrækningen til at få det bedre. Stig giver i bogen også forskellige eksempler på, hvordan det kan praktiseres i hverdagen.

Det gjorde han også i den førnævnte udsendelse på TV2’s Go’ Morgen Danmark tidligere på dagen. Først fylder han lungerne med luft ved at trække vejret dybt ind gennem næsen. Dernæst fylder han lidt ekstra luft på ved at tække det ind gennem munden, for til sidst at stemple luften ned som en cykelpumpe – her pumpes luften ind med læberne.

En ekspert, der står ved hans side i udsendelsen fortæller således, at Stig Severinsen har firedoblet luftkapacitet i forhold til almindelige mennesker.

I et tidligere interview og artikel – bragt i APPETIZEs søstermagasin, BUSINESS CLASS, tilbage i efteråret 2012 – fortalte han, hvordan hans bog og breatheology-konceptet udkom på det helt rigtige tidspunkt.

– Det var lige, da boblen sprang, og krisen kom. Verden begyndte at se anderledes ud, men folk begyndte også at se anderledes på verden, hvor det ikke kun er økonomi og materielle ting, der er i fokus, fordi de forsvandt. Mange mistede deres økonomiske fundament og alle de dejlige ting, de havde, men så finder man ud af, at der er andre ting, der er vigtigere. Helbred, familie, gode venner … og tid måske, fortalte han dengang.

Bogen ramte plet og blev hurtigt oversat til flere sprog, blandt andre spansk, kinesisk og russisk.

Åndedrætskonceptet, Breatheology, som Stig selv har udviklet på baggrund af egne erfaringer og sin uddannelse som cand. scient. i biologi og ph.d. i medicin, har bragt ham over hele verden.

Danmark har vist sig at være for småt et marked til hans koncept. Det fortæller han også i det førnævnte interview.

– Jeg kan slet ikke være alle de steder, hvor folk vil booke mig. Jeg har godt nok et bookingbureau i Danmark, men jeg satser slet ikke på Danmark. Jeg spilder min tid i Danmark. Jeg har trådt mine barnesko her og elsker Danmark på utrolig mange måder, men det er godt nok et lille land, når man har globale intentioner, fortalte han.

Den hverdag har ikke ændret sig væsentligt siden, idet Stig stadig rejser over hele verden, og kundelisten tæller – ud over en række større hjemlige virksomheder – større koncerner som Goldmann Sachs og Apple.

7b13a9_2013_04_Tasiilaq-freediving-24_OKFake it till you make it

Ifølge Stig kan åndedrættet afhjælpe en af de moderne tiders mest udbredte sygdomme – stress.

– Ved at blive bevidst om dit åndedræt og trække vejret effektivt, kan du få et bedre, sundere og mere stressfrit liv. Åndedrættet er også godt at træne i forbindelse med sport, genoptræning, smertelindring, graviditet, sygdom, førstehjælp eller bare i din helt almindelige hverdag, udtaler han således i det førnævnte interview.

– Hvad gør åndedrætter ved os? Hvordan har vi det? Det er åndedrættet en fin indikator på hele tiden. Man kan ikke snyde sit åndedræt. Man kan snyde sin chef og måske også sin kone.

– Hvis vi er stressede, så sidder åndedrættet helt oppe i brystet. Hvis vi er angste eller har uro, eller bare er fysisk pressede, så puster vi og hiver efter vejret. Hvis man løber fem kilometer og sprinter de sidste 500 meter, så kan man ikke efterfølgende bare sidde og ikke trække vejret meget. Vi kan ikke snyde åndedrættet – man kan ikke ’fake it till you make it’. Det kan man på et psykologisk plan ved at smile, selvom det gør ondt. Man kan forberede sig til en præsentation ved at tage pænt tøj på og se selvsikker ud, men åndedrættet taler altid sandheden.

– Det, der sker, når folk bliver stressede – især når de går i panik – er, at de mister al kontrol. Man blokerer mentalt for alt. Tankegang, logisk overblik. Du kender det sikkert selv; vi har jo alle prøvet at være stressede, vi er ikke engle. Man føler, at man ikke kan stoppe op – ’det har jeg ikke tid til lige nu!’. Man bliver aggressiv: ’Det kan jeg slet ikke overskue nu!’, fortæller Stig og konkluderer:

– Åndedrætsteknikker kan være med til at stoppe den tilstand. Det gør man over tid. Du ændrer dit nervesystem – det er dét, som det hele handler om. At du tager vare på dig selv, du tager ansvar for dit liv og din virkelighed. Du tager ansvar for dine drømme og hvad du vil nå, men også hvad du vil ofre for det. Rejsen derhen. Processen.

Stig er en mand med mission, og han ved, hvad han taler om.
Aalborg har brødfødt et vaskeægte, levende supermenneske, og APPETIZE holder fortsat øje med hans bedrifter. For der er altid plads til aalborgensiske supermennesker i aalborgensiske supermagasiner.

Stig_05_OK

 

FAKTA:

Fulde navn:
Stig Åvall Severinsen

Født:
8. marts 1973

Fødeby:
Aalborg

Uddannelse:
Cand. scient i biologi og phd. i medicin

Karriere:
Fire-dobbelt verdensmester i fridykning

Indehaver af otte verdensrekorder, heriblandt at holde vejret under vand i 22 minutter (vist i TV-programmet “Superhuman Showdown” på Discovery Channel)

Indehaver af virksomheden Blue Consult

Forfatter til bogen ’Træk vejret”, som blev oversat til engelsk under titlen ”Breatheology”

Indehaver af internetportalen www.breatheology.com, som er et online akademi

 

Stig_12

 

KARRIERE OG REKORDER

Supermennesket Stig har sat så mange rekorder, at han har mistet overblikket over disse. Da vi spurgte ham om samme, lovede han at sende en mail. Det blev en videresendelse af en mail oprindeligt til Discovery Channel med orderne:

”Jeg har ikke selv overblik over alle mine rekorder. Virkelig. Jeg stoppede med at holde tal på disse for længst”.

Stig er indehaver af otte Guinness-verdensrekorder, heriblandt at holde vejret under vand I 22 minutter. Blandt andre rekorder er:

  • 225 m længdedykning med finne (DYN) – verdensrekord 2007
  • 186 m længdedykning uden finne (DNF) – verdensrekord 2007
  • 8:40 minutters vejrholdning (STA) – bedste konkurrencetid i verden/
  • World Freediving Award 2007
  • 61 m dybdedyk uden finne (CNF) – verdensrekord 2003

To landshold
Stig har præsteret at være på to forskellige landshold – både det danske og det spanske. Fra 1993 til 2003 spillede han nemlig undervandsrugby og endte med at blive valgt på det danske landshold, mens han i årene 1998-1999 spillede for det spanske landshold i undervandshockey.

The Man Who Doesn’t Breathe
Programmet, ’Stig Severinsen: The Man Who Doesn’t Breathe’, har premiere den 20. oktober kl. 22.00 på Discovery Channel og strækker sig over to afsnit.

2 comments
  1. Ja, det er et imponerende undervands-CV Stig efterhånden har fået skrabet sammen. Jeg fik netop nogle af historierne fra tiden i Århus fridykkerklub som Stig var med til at stifte dengang. Også spændende at høre hvordan man trænede fridykning dengang.

Der er lukket for kommentarer.