Er det besværligt at blive vaccineret mod allergi? Hvordan foregår det? Seniorforsker i ALK Jørgen Nedergaard Larsen giver her hjælp til græspollenallergikere, som ikke er velbehandlede med symptomlindrende medicin.

Sæsonen for græspollenallergi er på sit højeste. For mange betyder det kløende øjne, løbende næse og influenzalignende symptomer. Heldigvis kan man gøre noget ved pollenallergien, hvis man er hårdt ramt, og symptomlindrende medicin ikke virker i tilstrækkelig grad. Seniorforsker Jørgen Nedergaard Larsen fra den danske allergivaccinevirksomhed ALK giver her gode råd om allergivaccination.

Græspollenvaccination eller ej? Det kommer an på, hvor svære symptomer du har. For nogle mennesker er symptomerne så svære, at livskvaliteten er nedsat, og sygdommen har negativ indflydelse på arbejdsdueligheden, skolegangen eller fritidsaktiviteterne. Er du hårdt ramt, selvom du tager symptomlindrende medicin, bør du tale med en læge, om allergivaccination er en mulighed for dig.

Hvem kan blive vaccineret for græspollenallergi? Vaccination er for de patienter, der er så hårdt ramt af deres græspollenallergi, at symptomlindrende medicin ikke virker tilfredsstillende.

Hvordan foregår vaccinationen? Allergivaccination kan ske på forskellige måder, alt efter hvilken allergi du har. Græspollenallergi og husstøvmideallergi kan i dag behandles med tabletvacciner, mens for eksempel allergi over for birkepollen behandles med injektionsvacciner.

Er det besværligt at blive vaccineret? Tabletvaccinerne mod græspollenallergi og husstøvmideallergi skal tages én gang dagligt i tre år og kan tages derhjemme, efter den første tablet er taget under lægeligt opsyn. Injektionsvaccinerne gives af en læge med erfaring i at behandle allergiske sygdomme og begynder med en opdoseringsperiode, hvorefter du overgår til en vedligeholdelsesbehandling hver 6.-8. uge i tre år.

Forsvinder mine symptomer, hvis jeg bliver vaccineret? Allergivaccination går ud på, at man får tilført en nøje afmålt dosis af det stof, som kroppen reagerer på. Dermed genopbygger man immunforsvarets tolerance, så den allergiske reaktion mindskes eller helt forsvinder. Dette betyder for nogle, at de kun har meget få symptomer og for andre, at de svære symptomer mindskes og antallet af dage med svære symptomer reduceres.

Er der dokumentation for, at behandlingen virker? I en dobbeltblindet, placebo-kontrolleret undersøgelse af 634 patienter fra otte forskellige lande, viste resultaterne, at 82% af de voksne patienter, som modtog både tabletvaccine mod græspollenallergi og symptomatisk behandling, følte sig ”bedre” eller ”meget bedre” i forhold til tidligere allergisæsoner.Senest har en analyse, hvor næsten 3000 græspollenallergikere blev behandlet med græspollenvaccine vist, at behandlingen har langsigtet effekt.

Hvornår er det bedst at blive vaccineret? Allergivaccination skal påbegyndes i så god tid som muligt inden pollensæsonen. Det vil for græspollenallergi sige til efteråret.

Du kan læse mere om græspollenallergi og allergivaccination på www.alk.dk.

Comments are closed.