Den anerkendte skuespiller Henrik Noél Olesen afløser Josef W. Nielsen, når Teater Solaris senere på måneden har premiere på forestillingen ”CELLEN”, hvor historien om en dansk PTSD-ramt veterans psykiske tilstand portrætteres i et nyskrevet musikdramatisk teaterstykke.

Skuespillerskift

Teaterdirektøren tog beslutningen om skuespillerskiftet ud fra et kunstnerisk grundlag. “Det giver absolut mening at caste en rutineret skuespiller til en så vigtig rolle. Hovedrollen i en stærk forestilling som “CELLEN”, skal portrætteres med både en værdighed og eftertænksomhed i forhold til de danske veteraner; noget, som jeg ved, at Henrik Noél Olesen kan levere,” siger Josef W. Nielsen.

En genkendelse gennem kunsten

Noél Olesen mødte kunstnerisk leder af Teater Solaris, Sananda Solaris, da hun var elev på Statens Teaterskole.

”Jeg er her pga. Sananda, og hendes måde at lave teater på. Jeg arbejdede sammen med hende da hun var elev på Statens Teaterskole. Jeg forelskede mig i hendes vision for teatret, fordi det allerede dengang var meget tydeligt, hvad hun ville med sin kunst. Hun laver teater der vil sit publikum,” forklarer han. Visionen om, at teatret skal være med til at åbne op for sårbare emner, og skabe udvikling i samfundet, var af afgørende betydning, da Noél Olesen sagde ja til at arbejde med Solaris. ”Jeg oplever, at Teater Solaris er et teater, som går ind og portrætterer fortællinger, som kan bidrage til udvikling, og skabe forståelse hos folk. Jeg er interesseret i teater der bryder tabuer, fordi jeg som menneske er optaget af at nedbryde angsten for at tale om det, der gør ondt. Dette genkendte Sananda og jeg i hinanden for mange år siden, og derfor sidder jeg her i dag, som en del af Teater Solaris”.

Rollen som en dansk PTSD-ramt veteran

Når forestillingen ”CELLEN” har premiere d. 21. juni på Sonnerupgaard Gods i Hvalsø, spiller Noél Olesen rollen som en tidligere udsendt soldat, der, efter mange år i følelsesmæssig isolation, uden genkendelse og forståelse, ender i en dybt psykotisk PTSD-tilstand. Veteranens hverdag er fyldt med flashbacks til tiden som udsendt i mellemøsten, hvor han skulle fuldføre en meget svær mission. Noél Olesen udtrykker, ”Det er voldsomt at sætte sig ind i disse tilstande af PTSD. Det er hårdt arbejde, fordi man skal ned i sig selv og finde den smerte, som ensomheden og isolationen fører med sig.” Overfor Noél Olesen spiller Paw Terndrup en formodet dansk terrorist i rollen som ”fangen”, hvem soldaten har til opgave at transportere sikkert til Danmark, så han kan komme for en retssag.

Et stolt samarbejde

Dramatiker og instruktør på stykket, Sananda Solaris, er meget stolt af at samarbejde med Noél Olesen. ”Jeg er utroligt stolt af at have Henrik Noél Olesen med på dette teater. Det, at han er kommet ind i vores teater, er en gave for os, og en kæmpe kapacitet. Jeg anser ham for at være en af Danmarks mest markante og dygtige skuespillere,” udtrykker hun. Solaris og Noél Olesen har tidligere samarbejdet om at lave teater, og denne forestilling er, i virkeligheden, en fortsættelse, og afslutning, på det, de påbegyndte for mange år siden. ”Da jeg mødte Henrik på teaterskolen startede vi trilogien ”Stedbarnet” sammen, og denne forestilling ”CELLEN” er den sidste i rækken af fortællinger. Forestillingen er faktisk baseret på det arbejde som vi lavede sammen dengang, så jeg anser dette samarbejde som en ring, der afsluttes – en slags højere mening, måske?”, ler hun.

 

Forestillingen har premiere d. 21. juni kl. 19 på Sonnerupgaard Gods i Hvalsø, og spiller d. 22.+27.-28. juni samme tid og sted.

Instruktør og dramatiker: Sananda Solaris. Komponist: Henrik Marstal (Starchild #2)

Se mere information på: www.teatersolaris.dk

Comments are closed.