Hvad gør du, hvis dit liv forsvinder fra computerens harddisk? Hvis tusindvis af familiebilleder og personlige dokumenter pludselig forsvinder ud i den blå luft?

Store dele af dit liv er gemt på din computers harddisk. Billeder af dine børn som små, personlige dokumenter, arbejdsdokumenter og meget andet. Det drejer sig ofte om tusindvis af vigtige dokumenter, billeder, lydfiler og meget andet. Og det hele kan være væk på et øjeblik, hvis harddisken går ned.

Men du behøver ikke at bryde sammen, selvom din computers harddisk gør det. Den rette indsats og ekspertise redder indholdet, men der er nogle vigtige forholdsregler, du skal foretage dig. Og så skal du først og fremmest holde dig fra selv at rode med harddisken.

Når det værst tænkelige sker
René Jensen er tekniker og bor mellem Aarhus og Randers sammen med sin kone og deres tre børn. En dag skete katastrofen, da han ved en fejl tilsluttede en forkert strømforsyning med for høj spænding til sin eksterne harddisk.

Harddisken brændte sammen, og familien mistede alle billeder samlet sammen i årevis. Feriebilleder, billeder af forældrene og billeder af børnene, fra de var helt små. Tilsammen mere end 20.000 familiebilleder. René Jensens første indskydelse var selv at forsøge at hente alt det tabte data ud af harddisken. Det eventyr er han i dag lykkelig over, at han ikke kastede sig ud i.

”Med mit nuværende kendskab til proceduren, er jeg sikker på, at havde jeg forsøgt at redde indholdet fra harddisken, var det forsvundet for altid. Medmindre du selv er ekspert, skal du holde dig langt væk fra selv at rode med sådan noget.”

Og det har han helt ret i, bekræfter dataspecialist Casper Schou fra Computer 112, der har reddet data fra sammenbrudte harddiske både for private og for store firmaer i 20 år.

”Du gør kun skaden større, hvis du selv starter harddisken op og forsøger at redde indholdet fra den. Du risikerer faktisk at miste alle dine data. Men med den rigtige fremgangsmåde kan det hele oftest reddes.”

Stor sandsynlighed for at redde alt data
Casper Schou fortæller, at i 97 procent af de sager, han arbejder med, reddes hele indholdet fra den havarerede harddisk. Det afhænger dog lidt af typen af harddisk. Med de nyere SSD-harddiske er succesraten lidt lavere. Her reddes indholdet i 70-80 procent af tilfældene.

Årsagen er en nyere og mere avanceret teknologi, og at mulighederne for datagendannelse stadig er under udvikling. Men Casper Schou vurderer, at det inden for cirka halvandet år er muligt at redde data fra SSD-harddiske med samme grad af succes, som med de traditionelle harddiske.

Der er altså ingen grund til at miste håbet, hvis din harddisk går i stykker. Og følger du et par af Casper Schous gode råd, øges chancerne for at redde harddiskens indhold betydeligt.

”Stop brugen af harddisken med det samme og luk computeren ned, hvis du mistænker, at noget er galt. Tegnene på nedbrud kan blandt andre være kliklyde fra harddisken, eller at computeren går i stå og fryser under opstart.”

Casper Schou fortæller yderligere, at du derefter skal tage kontakt til et firma, der er specialister i at redde data fra harddiske. Det er ikke nødvendigvis det først og bedste computerværksted, du støder på, men specialister som ved, at man ikke bare åbner en harddisk og kigger ned i den. Som kender alle harddiskens vitale og skrøbelige dele. Som har et såkaldt clean room – et rent og støvfrit arbejdsrum.

”Hos os laver vi først en gratis analyse af harddisken, og ud fra den analyse stiller vi en diagnose. Kan indholdet reddes, eller kan det ikke. Er det hele indholdet eller kun noget af det, som kan reddes. Hvad vil det koste, og hvor lang tid tager det.”

Er harddisken meget skadet, kan hele indholdet muligvis ikke reddes. Kunden får en liste over de filer, der står til at redde og kan så selv vurdere, om det er vigtige filer. Først når kunden siger ja til at få reddet data fra harddisken, koster det penge. Ønsker kunden ikke sine data reddet, koster det ikke noget.

Det er ikke nødvendigvis billigt at få sine filer reddet fra en beskadiget harddisk, men hvordan regner man den økonomiske værdi ud af billederne af sine børn som små?

Det betaler sig
Familien Jensen måtte slippe 10.000 kroner for at få reddet indholdet ud af den ødelagte harddisk. Men det var alle pengene værd, mener René Jensen.

”Man kan ikke sådan gøre sit liv op i kroner og øre. På harddisken havde vi 100 gigabyte billeder, feriebilleder, billeder af børnene som små, jeg opbevarede alle mine forældres billeder, og jeg havde også alle mine personlige dokumenter her som for eksempel mine uddannelsespapirer. Det er jo uvurderligt, og i det lys synes jeg ikke, 10.000 kroner er meget.”

Men selvom det var alle pengene værd, har René Jensen ikke lyst til at opleve det igen. I dag helgarderer han med tredobbelt backup af alle filer. Går en harddisk ned, har han kopier af alt data på andre harddiske, som han jævnligt opdaterer, så familiens billeder og vigtige dokumenter er sikrede.

”Hvis din computer går ned, vil jeg klart anbefale at lade en specialist tage sig af den. Lad være med selv at rode med den,” pointerer René Jensen, der selv har lært lektien på den hårde måde og derfor slutter med dette simple, men måske vigtigste, råd:

”Sørg først og fremmest for altid at have backup på alt.”

Du kan også være interesseret i

Kom godt og trygt igennem boligkøbet

Dette indhold er sponsoreret  Står du/I over for et boligkøb, er der…

Få en realistisk vurdering af din bolig med en lokal ejendomsmægler

Dette indhold er sponsoreret Har du fået øje på din drømmebolig? Så…

Sådan vælger du det rigtige tag til din bolig

Dette indhold er sponsoreret Det er ikke altid lige nemt at finde…