Et firecifret antal danskere dør hvert år som følge af influenza, og influenzavaccinen har nu for alvor vundet indpas. Sidste år steg antallet af risikopatienter, der blev vaccineret, med 100.000.

Ifølge Sundhedsstyrelsen dør mellem 1000 og 2000 mennesker om året på grund af influenza i Danmark, og ofte oplever vi influenzaepidemier, der øger dødeligheden yderligere. Ifølge Statens Serum Institut steg antallet af personer i risikogruppen, der lod sig vaccinere, fra 594.726 i 2015 til 693.327 i 2016. Den markante stigning hænger sammen med situationens alvor, og at det samtidig aldrig har været nemmere at blive vaccineret.

– Folk har for alvor fået øjnene op for, at influenza faktisk er en alvorlig sag. Risikogruppen, som blandt andet omfatter personer over 65 år, gravide efter 12. uge og overvægtige med BMI på mere end 40, rammes hårdt af influenza og kan nemt udvikle følgesygdomme som for eksempel lungebetændelse, der ofte forårsager dødsfald. Gennem samarbejde med blandt andre plejecentre, apoteker og Matas er det faktisk lykkedes at gøre vaccinen mere tilgængelig, og derfor er der også flere, der lader sig vaccinere, siger Mogens Rishøj, der er cheflæge hos Danske Lægers Vaccinations Service.

Gratis vaccination i 128 Matas-butikker

I 128 Matas-butikker over hele landet kan borgere, der er i risikogruppen i forbindelse med influenzasmitten, kvit og frit blive vaccineret enten søndag den 1. eller lørdag den 7. oktober. Vaccinationen bliver foretaget af sygeplejersker fra Danske Lægers Vaccinations Service, der siden 1998 har givet mere end tre millioner influenzavacciner i Danmark.

– I Matas vil vi bidrage til, at borgerne holder sig sunde og raske. Derfor tilbyder vi influenzavaccination til vores kunder rundt i hele landet i samarbejde med sygeplejersker, der er grundigt trænet til opgaven. Det sikrer, at det både er nemt og sikkert at få vaccinen. Og tidsbestilling er ikke nødvendig – man skal blot møde op, men husk sygesikringsbeviset, pointerer Henrik E. Johannsen, informations- og miljøchef i Matas.

Det kan blive endnu bedre

De år, hvor der opstår en influenzaepidemi i Danmark, stiger dødstallet med mellem 1000 og 3000 mennesker i løbet af vinterhalvåret. Og influenzaens alvor taget i betragtning håber Danske Lægers Vaccinations Service, at mindst lige så mange benytter sig af muligheden for vaccination igen i år.

– Den bedste beskyttelse mod influenza er en vaccination, og med sidste års 693.327 personer i risikogruppen nåede vaccinen ud til lige over halvdelen af alle risikopatienter i Danmark. Det kan redde liv, og vi er glade for, at flere gør brug af servicen – og så håber vi naturligvis, at tallet bliver endnu højere i år, siger Mogens Rishøj.

Se her, hvor og hvornår du gratis kan blive vaccineret i Matas.

Comments are closed.