Morten_KOK_APPETIZE_01Når kokken ringer med klokken…

Han står foran et solbeskinnet sommerbryllup med sit livs kærlighed, 24-årige Natasha. Han indsnuser duften af Michelin-stjerner, der måske er på vej til at regne ned over hans restaurant. Han nyder succesen med smørrebrødet på Utzon Center. Mød Morten Nielsen – bedre kendt som Morten Kok. Aalborg-kokken, vi elsker at prale med som en avantgarde søn af Nordjylland, men som i virkeligheden er vokset op som søn af en skoleinspektør i Korsør

Tekst Sussie Vinkel  Foto Katja Hansen

 

Du kan også læse artiklen i vores e-magasin – tryk her

 

Da APPETIZE sidst mødte Morten Kok for 10 år siden, blev han interviewet af Camilla Miehe Renard, der spurgte ham om Jantelovens lange arm i Nordjylland, om hans følelser for lyshårede Kathrine fra Big Brother, om han var en pornokok, om det passede, at han havde været med til at starte swingerklubben i Aalborg, og om hvad mad og sex har tilfælles. Han svarede på det meste uden at blinke og gav endda læserne tips til, hvilken menu man skal servere for at forføre en kvinde.

– Der er sket meget på de ti år. Mest på grund af de økonomiske ting, der er sket i vores samfund i mellemtiden, hvor vi er gået fra højkonktur til mindre gode tider de sidste fem år. Planen dengang var at udvide Mortens Kro, og vi flyttede herned i de lokaler i Mølleå Arkaden, hvor vi er nu. Jeg har også forsøgt mig i andre forretningsgenrer. Det har været begivenhedsrige år, og selv de ting, der ikke er blevet en umiddelbar succes, er ikke dårlige oplevelser – derimod har det været lærerige oplevelser, siger Morten.

Morten_KOK_APPETIZE_03Pletskud med smørrebrød

Mortens udsøgte mad kan lige nu opleves to steder i Aalborg; nemlig på Mortens Kro og i den nye smørrebrødsrestaurant i Utzon Center, som Morten har forpagtet.

– Mortens Kro og Utzon Center supplerer hinanden rigtigt godt,
og det er lidt af en ønskesituation, at restauranterne hver for sig har et godt brand, og at vi kan ha’ frokoster på Utzon Center om dagen og middagsgæster på Mortens Kro om aftenen, siger Morten.

Smørrebrødsrestauranten åbnede sidste år i maj, og den er
hurtigt blevet et velbesøgt sted, der har fået stor anerkendelse.

– Jeg havde oprindeligt lagt billet ind på Musikkens Hus og afleverede en voldsom tyk, tyk mappe, der beskrev projektet med en smørrebrødsrestaurant der. Konceptet faldt desværre ikke i ledelsens smag, og det var jeg meget ked af og skuffet over. Kort tid efter kom så Utzon Center i udbud, og så havde jeg jo materialet klar med et koncept, der passede. I forhold til selskaber er faciliteterne på Utzon Center perfekte. Vi har udsigt over kajkanten, vi ligger tæt på byen, og når Musikkens Hus åbner om kort tid, vil det smitte positivt af på os, så det gerne skulle give os lidt flere gæster, siger Morten. Han tilføjer, at han får rigtigt megen respons på konceptet med smørrebrød på Utzon.

– Kunderne fortæller os, at vi har ramt plet med den kokkeagtige tilgang til smørrebrødet, hvor vi har nytænkt både råvarer og anretningsteknik med mange detaljer. Smørrebrødet giver en god symbiose med selve Utzon Centeret og det, centeret står for. Samtidig binder smørrebrødet an til det nye nordiske køkken og har en bred aldersappel. Det gør mig glad, at jeg f.eks. på restauranten kan se et midaldrende ægtepar sidde rigtigt fornøjede med snaps og kold fadøl og vente på deres smørrebrød, der er på vej fra køkkenet. Man kan SE, at det her er lige noget for dem. Og lige ved siden af dem sidder der så et ungt par og ser lige så forventningsfulde ud.

Morten_KOK_APPETIZE_04Svære projekter

Morten har oplevet det som en stor hæmsko for sin gastronomiske og forretningsmæssige kreativitet, at det er svært at skaffe risikovillig kapital, f.eks. hos bankerne, i disse år.

– Nu sidder vi så her bagefter og må erkende, at det har kostet noget, det vi har lavet i den periode, hvor finanskrisen slog igennem. Fra den ene dag til den anden, blev jeg bedt om at indfri halvdelen af mine lån, og alt, hvad jeg har investeret i, er sket for egne midler, siger Morten eftertænksomt. Blandt de tiltag, der er gået mindre godt er Mortens forsøg på at etablere sig med kvalitets fast food i Aalborg Zoo med spisestedet Skovbakken, som han gik ud af igen i 2011. Et andet vanskeligt projekt var Mortens steakhouse i indkøbscenteret Friis.

– Vi var med helt fra begyndelsen, så siden Friis åbnede, har centeret haft et moderne steakhouse, og det blev den smukkeste restaurant, der har været i et shoppingcenter i Danmark. Desværre for Friis var åbningen af centeret rigtig svær pga. finanskrisen. Fejlen ved centeret er blevet, at der kun er kædebutikker, fordi de specialbutikker, som havde planer om at være der, sprang fra igen. Der er også 3-4 butikker, der er lukket dernede. Det betyder alt i alt, at aalborgenserne ikke kommer der, når de ligeså godt kan gå i gågaderne efter de samme butikker, og derfor var der ikke folk nok i hverdagene til at give omsætning i vores restaurant. Vores koncept fejlede ikke noget, rent forretningsmæssigt fungerede det godt, men der var for få gæster. Samtidig var vores husleje for høj, fordi den var sat efter udgangspunkter for Friis, som var mere ambitiøst, siger Morten.

Morten_KOK_APPETIZE_06Ny Michelin Guide på vej

Hvis der er noget, der optager Morten, er det, at der efter al sandsynlighed om meget kort tid bliver release på en ny Michelin Guide fokuseret omkring Nordic Contries. På almindelig dansk betyder dette, at alverdens gastronomiske turister vil få et opslagsværk og en vejviser til, hvilke nordiske restauranter der er værd at besøge. Hvis sådan en guide ser dagens lys, vil Mortens Kro ha’ store muligheder for på sigt at komme med i den.

– Hvis det med denne guide bliver muligt at få stjerner i provinsen, vil jeg gerne tiltrække investorer, som vil være med til at opfylde drømmen om at skabe en stjernerestaurant i Aalborg. Det ville betyde, at Aalborg kommer på landkortet som et sted, der gastronomisk er værd at besøge. Det vil betyde, at folk, der tager på gastronomiske rejser, vil opdage Aalborg, og så er det jo perfekt, at vi har en lufthavn, så det er let at komme hertil. Vi ved endnu ikke, hvor omfangsrig guiden bliver, så vi er meget spændte på det, siger Morten. Han tilføjer, at nyheden om Michelin Guiden først er sluppet ud de sidste tre uger, og at der derfor ikke rigtigt er nogen, der ved noget konkret om den endnu.

– Mortens Kro er skabt af egne midler og med passion, og jeg ved, at de, der skriver guiden – ud over gastronomien – vil kigge efter mange af de ting, som vi på Mortens Kro lægger stor vægt på omkring atmosfære, lys, toiletforhold osv. Vi fastholder, at der er faguddannede tjenere, god plads omkring bordene, rigtige duge, servietter og friske blomster på bordene – selv i en tid, hvor andre sparer det væk. Det er klassiske ting, som vi ikke går på kompromis med, siger Morten og tilføjer:

– Igennem finanskrisen har vores kundemønster ændret sig til nu at være 60% private og 40% firmakunder. Tidligere var det omvendt. Det skyldes, at der er forsvundet mange firmaer ud af landsdelen, vurderer Morten, der synes, at den udvikling er ærgerlig for Nordjylland.

Gift i 2009 – Skilt i 2013

Nogen vil måske bemærke, at mens Morten bliver ældre (selvom man slet ikke kan se det), så bliver hans kvinder yngre og yngre. Det er ikke nogen hemmelighed for de, der kender Morten, at han holder af feminine og smukke kvinder. Hans første kone, Anastasia, var fra Grækenland, og de blev gift i 2009 efter at ha’ mødt hinanden på en ferie.

– Så flyttede hun herop, fordi det gør man i hendes kultur. Hun fik arbejde i det nye steakhouse, og hun havde det meget svært med den kultur mellem mænd og kvinder, som vi har i Danmark, hvor par f.eks. gerne afregner hver for sig efter frokosten osv. Det var en kæmpeforskel for hende, fortæller Morten.

De blev gift ved et smukt bryllup i 2009, men desværre var det meget svært for Anastasia at integrere sig i Danmark.

– Vi gik fra hinanden i 2012, og hun rejste hjem, men teknisk set blev vi først skilt i 2013, fortæller Morten.

Hans nye kæreste og kommende kone er heller ikke hverken aalborgenser eller dansker for den sags skyld – så det er endnu en gang bare ærgerligt for alle de aalborgensiske singlekvinder. Nu er han taget. Igen. Og igen af en udlænding.

– Det har været lidt svært med lokale kvinder, når man er så ”kendt” en person, som jeg er. Jeg synes, det har været svært, at mange allerede har en eller anden forventning om, hvordan jeg er, før de møder mig, siger Morten, som en slags forklaring på den udenlandske slagside i hans kvindevalg.

Morten_KOK_APPETIZE_05Romantisk love story

Han fortæller med glade øjne, at hans kæreste hedder Natasha og er norsk. Historien om, hvordan de mødtes er ret romantisk.

– Jeg kender hendes far og hendes faster og onkel, som igennem mange år har været jævnlige stamgæster på Mortens Kro. Fasteren og onklen er indretningsarkitekterne, Nina og Kåre Tønnesen, som er ret kendte i Norge. De var her første gang i 2001 og 2002, fordi de var på job her i byen, og de kom derfor og spiste på restauranten. De har siden bevaret kontakten til mig og til restauranten, og for halvandet år siden skrev de så en mail for at bestille et bord, og Ninas bror, Erik, skulle også med, som han har været så ofte før. Kort tid inden ændrede de så bestillingen, fordi der skulle én mere med, og det var så Eriks datter, Natasha. Det blev en meget hyggelig aften og et dejligt gensyn med dem, men mest af alt kunne alle jo mærke, at der var en helt speciel kemi imellem Natasha og mig. Hun lavede sjov med, at hun jo var nødt til at komme med, fordi hun allerede som 11-årig var så træt af at høre om mig og om Mortens Kro fra sin far, der kom hjem med bøger, opskrifter og Mortens Kro t-shirts osv., fortæller Morten. Mødet mellem den unge, norske og meget smukke kvinde og den dobbelt så gamle danske mesterkok udviklede sig – og nu er hun såmænd blevet aalborggenser. Og Morten siger endda:

– Sådan noget med at få barn, det kunne godt blive aktuelt med Natasha.

Morten_KOK_APPETIZE_10Der er forskel på mænd og kvinder

– Hendes familie har kun givet os opbakning, og der er ikke bekymring nogle steder pga. aldersforskellen – hverken hos hendes far eller hendes bedsteforældre. Hendes faster og onkel havde her til jul lavet en rigtigt sød bog med billeder fra deres mange besøg i restauranten og fra den aften, hvor Natasha og jeg mødtes, med titlen ”Den forunderlige historie”, siger Morten og funderer lidt over det med aldersforskellen. Han mener ikke, den er så væsentlig i moderne parforhold.

– Måden, vi lever sammen på i dag, er også anderledes end for blot få år siden. Det er ikke mange dage siden, jeg talte med et guldbrudepar, der ville hyre en DJ til deres fest. Det var ikke sket for 10 år siden. Personligt føler jeg mig ung. Det skyldes måske også, at jeg jo ikke har sat mig i den traditionelle familiesituation som mange andre i min alder, og det giver mig stor frihed på den ene og på den anden måde. Jeg føler, at Natasha og jeg er jævnbyrdige. Hun er lige blevet færdiguddannet som coach, så det sætter hende også i stand til at sparre med mig på det område, fortæller Morten. Han bor på Merkurvej i nærheden af Hotel Scheelsminde, og Natasha er flyttet ind hos ham og trives med det.

– Oslo er ikke så langt væk, så hun besøger sin familie ofte. Nu vil hun meget gerne i gang med at bruge sin uddannelse som coach. Hun er i øvrigt også en dygtig billedkunstner, så det bruger hun også en del tid på, forklarer Morten. Han oplyser, at brylluppet er planlagt til juni i Budolfi Kirke. Når kirkeklokkerne ringer for det lykkelige par, kan man være sikker på, at man vil kunne se tydelig forskel på, hvem der er bruden og brudgommen. Morten Kok går nemlig stærkt ind for at der skal være ligeså stor forskel på mand og kvinde, som der er på østers og gulerødder.

– Jeg hader den der kønsneutralisering, hvor alle går rundt i snøresko og pullovers. Kvinder må hjertens gerne blive direktører osv., men man må ikke glemme privat, at der er en forskel på kønnene, og at kvinder vil tages, og at mænd vil tage.

Morten_KOK_APPETIZE_09Frihed under ansvar

Mortens far døde sidste år i august som 82-årig. Hans mor døde af kræft i 2006.

– Det er en underlig følelse at være blevet forældreløs. Min far havde det skidt de sidste par år, hvor han også kom på plejehjem, fortæller Morten.

Hans nærmeste familie er nu hans fire år ældre bror, der er major i Forsvaret og bor i København. Når Morten beskriver sin bror, lyder det til, at han er ligeså dedikeret til uniformer og håndgranater, som Morten er til kokkekunst og æstetik. Broderen har bl.a. været i Afghanistan.

– Vi er vokset op i Korsør, hvor min far var skoleinspektør, og min mor var skolelærer. Det var et pædagogisk hjem, og jeg har ikke noget at udsætte på den front. Min far var leder, og allerede som barn syntes jeg, at han var en dårlig leder, fordi hans basisprincipper handlede om frihed under ansvar. I dag kan jeg se, at jeg på nogle måder driver min virksomhed ud fra samme principper, og at det nok er derfor, jeg har folk ansat i mange år. Men dengang føltes det noget forlorent mange gange, at jeg gik på den samme skole, hvor han var lærer. Lærerne og jeg var fanget i et spil, hvor tingene blev pakket ind. Hvis jeg f.eks. fik dårlige karakterer, gik de jo nærmest baglæns i forhold til ham. Jeg følte mig ofte som en lus mellem to negle – også hvis f.eks. mine klassekammerater havde lavet ulykker. Jeg opbyggede et indestængt behov for frihed, som kom ud, da jeg så senere kom væk fra skolen og læste HF. Jeg rasede ud i de år, og det var nok sundt nok.

Morten Kok som landmand?

Morten har tænkt meget over ledelse – både over hvordan hans far praktiserede det, og hvordan han selv er nødt til at tage højde for, at de mennesker, han er leder for i sin restaurant, meget ofte er unge mennesker, der ikke nødvendigvis er bogligt stærke, men som brænder for miljøet.

– Der er en speciel atmosfære omkring restaurantdrift. Gæsterne kommer meget ofte igen igennem mange år. Man deler mange ting med gæsterne, man bliver en del af deres liv, og folk holder store begivenheder som barnedåb, konfirmation og bryllupper i vores rammer. Jeg elsker det, kombineret med at jeg elsker den frihed, jeg har, siger Morten. Han fortæller endvidere, at det ellers lå i kortene for ham som dreng, at enten hans bror eller han selv skulle overtage det landbrug, der var i hans mors families eje.

– Det var sådan et af de mindre familielandbrug på 70 tønder land, og der var tale om, at enten min bror eller jeg skulle overtage det og drive det videre. Af samme grund har både min bror og jeg haft forskellige fritidsjobs hos forskellige af landmændene omkring Valsømagle. Jeg kunne i princippet godt lide den store frihed, der er forbundet med livet som landmand – når man sidder derude på marken i sin traktor osv. Men tiderne har ændret sig meget, og man kan ikke leve af så små landbrug, siger Morten, der fik meget vide rammer af sine forældre til at gennemføre forskellige projekter som dreng.

– Jeg har bygget alverdens tømmerflåder. Den største blev konstrueret af fire europaller. Mine forældre hverken pressede mig eller opmuntrede mig til noget. De lod tingene ske – det var den der frihed under ansvar, og jeg har virkelig hamret og banket og bygget sæbekassebiler og hulmursisoleret bygninger med halm osv.

Morten_KOK_APPETIZE_08Den første Mortens Kro i dagligstuen

Det var meget tidligt min store drøm at få min egen restaurant, siger Morten og fortæller – så man kan se det for sig – hvordan han som dreng lavede den allerførste edition af Mortens Kro (det hed den, faktisk) i forældrenes dagligstue. Rummet blev sat op med smuk borddækning, duge og levende lys. Der blev lavet menu og indbydelser på store plakater, der annoncerede aftenens program: ”Velkommen til Mortens Kro i aften kl. 19.00. Vi starter med en gåtur og spiser derefter rejecocktail og stegte bananer”. Spolebåndoptageren spillede dæmpet musik med James Last eller lignende, og så blev der ellers disket op for gæsterne af Morten selv, der bød velkommen til naboer osv.

– Jeg tror, at det var selve det med at være vært og hele stemningen omkring værtsskabet, der fascinerede mig så meget. Mine forældre var ikke sådan nogle, der gik meget ud og spiste på restaurant med os, men jeg kan huske, at jeg elskede det, når vi var til fester og selskaber i det lokale forsamlingshus eller i den stil. Jeg gik altid ud i køkkenet og indsnusede stemningen og kom måske til at hjælpe lidt til med at bære ind osv., siger Morten og viser en ældgammel plakat. Den er skrevet med usikker og barnlig skrift, men med tydelig entusiasme, fra en af de første gange, Mortens Kro bød indenfor i dagligstuen. Plakaten har han fundet på sin fars loft, da hans hjem blev tømt, fordi han skulle på plejehjem.

– Jeg er meget glad for, at mine forældre har gemt den gennem alle de år, siger Morten. Han griner lidt ved tanken om, at han også fortalte medierne historien om barndommens Mortens Kro, da han startede sin restaurant i Aalborg for 17 år siden.

– Dengang var der mange, der troede, at det var noget, jeg fandt på, fordi det lød smart. Men det ER virkeligheden, og det er meget sjovt at tænke tilbage på, siger Morten.

Begge hans forældre nåede at opleve den voksne udgave af Mortens Kro.

– Jeg tror, at de syntes, at det hele var fint, men at mit liv også var MEGET boheme-agtigt og på en måde mere farefuldt end deres sikre tilværelse som statsansatte, siger Morten.

Morten_KOK_APPETIZE_07Bidt af Folkeræs

Det er nok meget godt, at hans forældre bliver skånet for, at deres vovehals af en søn de sidste fire år har kastet sig ud i en interesse, der er langt mere halsbrækkende end gourmetmad. Morten Kok er nemlig blevet meget bidt af motorsport.

– Jeg kører både rallycross og folkeræs. Sidste år stillede jeg op til DM i Folkeræs og blev nummer 14. Jeg er fascineret af farten og så det, at man kan dyrke sporten, uden at den er aldersfascistisk – man bliver faktisk bedre jo mere erfaring og hjerne, man har. Jeg har min egen bil, og jeg slapper meget af med det. Det er en stor fornøjelse for mig, at man er helt ens derude på banen. Alle er lige, fordi vi alle er gemt væk i dragt og styrthjelm, og der er virkelig noget hill billy over nogle af dem, man møder, griner Morten.

Han er medlem af Motorsport Nordjylland (MNJ), som har de baner i Nysum, der også bliver brugt i Zulus Djævleræs.

– Farligt? Jo, det kan godt gå lidt vildt for sig. Jeg brækkede et ribben sidste år, slutter Morten.

 

Morten »Kok«

Fulde navn: Morten Nielsen

Født: 8. oktober 1967

Fødeby: Korsør

Bopæl: Aalborg

Kæreste: Natasha på 24 år og født i Oslo

Beskæftigelse: Indehaver af Mortens Kro og forpagter af Utzon Restaurant

Ansatte: Otte-ni på Mortens Kro og fire-seks ansatte på Utzon

Livret: Krebinetter med stuvede ærter, gulerødder og nye kartofler

Kan ikke lide: Franskmændene har visse former for indvolde og mavesæk, som jeg ikke kan lide.

 

Fakta om Morten og kroen

1989-2014:
25 års jubilæum som kok i år

1991-1997:
Køkkenchef på Rold Stor Kro

1996:
Årets kok (DM for kokke)

1997:
Åbnede Mortens Kro i Algade (med plads til 30 gæster)

2004:
Flyttede Mortens Kro til Mølleå i 2004 (120 pladser)

2008:
Udvidede i Mølleå til 150 gæster

 

Morten kort

Yndlingsbog:
Den sidste, jeg har læst, er Morten Albæks bog, der hedder ”Det gennemsnitlige menneske”. Morten Albæk beskriver et specielt forhold til hans far, og det er meget sjovt, at Mortens far og min far har haft kendskab til hinanden. Mortens far var en spændende og visionær mand, og min far var meget inspireret af ham. Fælles for vores fædre var, at ingen af dem var gode til at give deres sønner anerkendelse.

Bedste supporter:
Jeg husker min moster, der nu er 96 år, fordi hun altid stillede op og kom ud og så mine fodboldkampe eller badmintonkampe som barn. Så havde hun en kasse sodavand bag i bilen. Mine forældre har ikke set en eneste kamp – men hun har set en masse.

Bedste venner:
En af de første, jeg fattede tillid til som ny tilflytter til Aalborg, var Kent Wolfsen, der har Galleri Wolfsen. Jeg var på jagt efter et særligt kobberstik, som jeg havde set, og jeg fik lov til at tage dem med fra galleriet og betale i afdrag, selvom han slet ikke kendte mig. Den slags husker man, og Kent står for mig som en rigtig god ven, en stor livsnyder med en meget stor familie. Han har også været meget hjælpsom med at stille sit netværk til rådighed, da jeg startede Mortens Kro.

 

 

Natasha Ally

Fulde navn:
Natasha Ally Hammer

Født:
31. august 1989

Fødeby:
Oslo

Bopæl:
Aalborg

Norsk far & mor
(mor dog halv sydamerikansk, British Guyana)

Karriere:
2008: Uddannet fra kunstskole i Oslo
2009: Nummer 3 i Miss Norway (Frøken Norge)
Diverse model & catwalk job
2012: Uddannet hud- og kropsterapeut
2013: Uddannet coach fra Norsk Coach Akademi
2013: Model for Per Heimly i særlig Edward Munch‘s Madonna-udstilling

 

Michelins Guide to Nordic Countries

For ganske få dage siden præsenterede Michelin en ny hotel- og restaurantguide for de nordiske lande: ”Guide Michelin Nordic Countries”. Direktøren for Guide Michelin, Michael Ellis, udtaler i den forbindelse, at der findes potentiale for at tilføje nye steder i den nye nordiske guide i fremtiden. Med den nye guide er der håb om, håb om, at der også vil blive uddelt stjerner og vurderinger i provinsen, modsat hvis man er med i hovedværket Michelinguiden Main Cities of Europe, der kun medtager hovedstæder og byer over 500.000 indbyggere. Alt i alt betyder den nye guide, at der vil komme flere såkaldte gastroturister til Danmark og dermed også Aalborg.

 

Læs Camilla Miehe Renard’s interview fra 2003 – tryk her

APPETIZE nr. 4 2003. Udgave nr. 06