EN RAMME AF SKØNHED OG VÆRDIGHED
Leonard Cohen: Old Ideas

“Efterhånden som jeg blev ældre, forstod jeg at der fulgte instrukser med denne stemme. Og instrukserne var … Aldrig at synge klagesange på en henkastet måde. Og hvis man vil udtrykke det store, uundgåelige nederlag, der venter os alle, skal det gøres inden for en stram ramme af skønhed og værdighed.”

Leonard Cohens takketale, da han modtog den spanske litteraturpris Principe de Asturias i oktober, lagde samtidig grundtonen for hans nye album ‘Old Ideas’ der netop er udkommet.

Det er hans første studio-album i otte år, og måske karrierens dybeste og mest spirituelle udspil. Hvilket ikke siger så lidt om musikeren, der efterhånden er legendarisk for sine velkendte brydekampe med de største eksistentielle spørgsmål – livet, døden, kærligheden, troen.

Ti sange, hvor Cohen anvender sin indtrængende baryton på den allerbedste måde. Tæt, nærværende, enkel, nøgen og insisterende. Stærk og sårbar på samme tid, i spinkle og enkle musiske arrangementer. Han kræver, at man lytter. På samme måde som Bob Dylan her i sin karrieres blomstrende vinter. Eller Johnny Cash på de allersidste albums.

“Hvem skal man give skylden for denne katastrofe? Det har jeg aldrig kunnet regne ud,” har Cohen sagt med henvisning til livet selv. Med dette album fortsætter hans søgen efter svaret.

Comments are closed.