23. februar 2012 udkommer Sophie Dahls køkken året rundt, en helt usædvanligt appetitvækkende kogebog, med opskrifter på morgenmad, frokost- og middagsretter. Sophie Dahl er tidligere model, men arbejder i dag som forfatter og kok – med eget madprogram på BBC. APPETIZE bringer – til inspiration – et par af opskrifterne fra bogen.

Foto: Sophie Dahls Løkken året rundt, fotograf: Jan Baldwin

 

Helleflynder med skovsyresauce og jordskokpuré
(Til 2 personer)

2 bæredygtige steaks af hvidfisk, såsom helleflynder (spørg din fiskehandler)
Salt og peber
Olivenolie
Citron

Til jordskokpuréen
250 g jordskokker
300 ml mælk
En klat smør
Salt og peber

Til saucen
En lille bunke skovsyre
En håndfuld frisk estragon
2 store spsk. cremefraiche
1 spsk. olivenolie
Saft af ½ citron
Salt og peber

Helleflynder er en fisk, der skal behandles med følelse. Den spises sjældent, da den ligesom torsk er blevet overfisket. Den er kødfuld og vidunderlig og passer perfekt sammen med noget blødt som jordskokpuré eller champagne.

Forvarm ovnen til 200°C. Rens jordskokkerne, put dem i en gryde og hæld mælk over. Lad dem simre ved lav varme, indtil de er møre, det vil sige 10-15 minutter. Kom jordskokkerne i en sigte, men gem en lille smule af mælken. Kom jordskokkerne i blenderen sammen med en klat smør og en sjat af mælken. Smag til med salt og peber og stil til side.

Vask fisken og dup den tør. Drys den med salt og peber og pensl den med lidt olivenolie. Opvarm en grillpande. Når panden er rygende varm, lægger du fisken på med skindsiden nedad. Rist den et par minutter. Vend den og stil den i den varme ovn i 10 minutter.

Imens blancherer du skovsyren i en gryde kogende vand – det skal tage højst 30 sekunder. Kom hurtigt skovsyren over i iskoldt vand. Bagefter presser du alt vandet ud. Hak skovsyren fint sammen med estragonen og bland det sammen med cremefraiche, olivenolie, citronsaft og salt og peber i en lille røreskål.

Kom jordskokpuréen på en tallerken, læg fisken ovenpå, og server med en ordentlig skefuld sauce.

 

 

Osteblinis med røræg
(Til 4 personer)

Til blinis
175 g boghvedemel
2 tsk. bagepulver
Salt
300 ml mælk
150 ricottaost, smuldret
En lille håndfuld friskhakket purløg
En lille håndfuld friskhakket persille
4 æggehvider (du kan bruge blommerne til røræggene)
En lille klat smør eller 1 spsk. olivenolie

Til røræg
2 æg
4 æggeblommer
Salt og peber
En lille klat smør
Et skvæt mælk

Dette her serverede jeg nytårsaften for nogle få gæster hjemme i mit eget køkken. Det er den perfekte kombination af luksusmad og hyggemad, og det fungerer lige godt til morgenmad, brunch og middag.

Du kan bruge en hvilken som helst kombination af ost og urter, du selv kan lide. Cheddar og purløg er også godt sammen med lidt sennepspulver – eller hvad med parmesan sammen med helt tyndt skårne soltørrede tomater? Det er enkelt, men det bliver det ikke mindre festligt af.

Tag en stor røreskål og sigt mel, bagepulver og et nip salt sammen.

Ælt det godt sammen med mælken, så du får en dej. Kom ricotta, purløg og persille ved og ælt igen. Tag en anden skål, der skal være helt ren og tør, og pisk æggehviderne, indtil de kan danne små toppe. Vend dem forsigtigt i dejen. Det skal ikke overblandes.

Smelt en lille smule smør eller opvarm lidt olivenolie på en teflonpande og kom en øsefuld dej på, så hele panden er dækket. Giv blinien 3-4 minutter på den ene side, indtil du kan vende den uden problemer. Giv den anden side et minuts tid, og bliv ved, indtil du ikke har mere dej. Hvis du er dygtig til at multitaske, kan du lave røræggene samtidig. Ellers vil jeg foreslå, at du putter dine blinis i en varm ovn, mens du laver æggene.

Når du skal lave røræg, pisker du æg og æggehvider og kommer salt og peber i. Smelt en lille klat smør på en mellemstor pande ved lav varme. Kom æggene på panden, mens du hele tiden rører rundt i dem og tilsætter lidt mælk, hvis de er tørre. Efter et minuts tid tager du panden af varmen og fortsætter med at røre, så æggene ikke stivner i varmen. Læg en blini (eller to) på hver tallerken og server dem med røræg ovenpå og nogle krydderurter, du har tilovers.

Comments are closed.