En ny undersøgelse fra Ford viser, at 2 ud af 3 oplever køresyge efter blot 10 minutters kørsel. Og det er ikke kun mennesker der oplever at blive dårlig – selv din guldfisk kan blive køresyg.

Påsken står for døren. Det betyder, at mange kører afsted på ferie – og så har vi problemet. ”Jeg har det dårligt” kan få enhver forældre til hurtigt at søge ind i rabatten.

Trafik der starter og stopper og kørsel på snoede veje kan gøre to ud af tre personer køresyge. Køresyge er mest udbredt blandt medpassagerer – især børn og teenagere på bagsædet bliver let ramt, især hvis de samtidig ser film eller spiller på mobilen.

Ford har i samarbejde med eksperter i køresyge foretaget en undersøgelse. Undersøgelsen viser, at de gennemsnitlige passagerer føler sig køresyge efter blot 10 minutter, hvis de kigger på en skærm under køreturen. Og her var det kun de voksne, der deltog i undersøgelsen.

”Køresyge kan gøre en længe ventet familieferie til et mareridt med en mor og far der nervøst kigger bagud til deres børn,” fortæller Eike Schmidt, Research Engineer ved Ford Research and Innovation Center i Aachen, Tyskland. ”Vi har stort fokus på komfort når vi designer biler – og samtidig gør vi alt for at undgå køresyge i fremtiden.”

Hvis en passager sveder og gaber kan det være tegn på køresyge, en tilstand der er forårsaget af uoverensstemmelser mellem de signaler hjernen modtager fra øjnene og de signaler den modtager fra balanceorganerne i øret. Babyer bliver ikke køresyge, for det er en tilstand der først opstår, når vi kan gå. Kæledyr kan til gengæld blive påvirket af tilstanden – ja, selv guldfisk kan blive køresyge.

Professor Dr. Jelte Bos fra TNO, Perceptual and Cognitive Systems i Soesteberg i Holland fortæller: ”Køresyge er et komplekst problem. Det er en naturlig reaktion på en unaturlig stimuli, der ikke kan helbredes som sådan. Men vi kan lindre symptomerne.”

I de indledende tests, oplevede man at passagerer var mindre tilbøjelige til at blive køresyge hvis skærme de kiggede på var monteret højere og man kunne se vejen på hver side af nakkestøtterne. Yderligere forsøg vil se på, hvordan man kan vise køreturen for passagerer der kigger ned, så de kan forberedes på hårde sving eller vejhuller.

”Mange forældre tror, at deres barn har et problem med køresyge, men det kan faktisk sagtens skyldes at barnet har et problem med forældrenes måde at køre på,” fortæller professor Dr. Jelte Bos. ”Ved at køre mere glidende, for eksempel ved at skifte gear lidt tidligere, kan man komme langt med at reducere kvalmen – og samtidig sparer man brændstof.”

Professoren gav desuden fem gode råd med på vejen, hvis man vil undgå køresyge:
– Ryk ind til sædet på midten, hvis du sidder bag i bilen – eller sid allerhelst på forsædet, så du kan se vejen foran dig.
– Kør jævnt og undgå pludselige opbremsninger, hårde accelerationer og vejhuller.
– Distraher den køresyge – prøv med en familiesang.
– Brug en pude eller hovedstøtte for at holde dit hoved så roligt som muligt.
– Benyt aircondition for at have frisk luft i bilen.

Comments are closed.