Ny rapport viser, at vi danskere sammenlignet med andre europæere er påpasselige med forbruget og hellere vil spare op. Til gengæld har danskerne Europas største stigning i forbrugslysten, og det er en tendens, som ifølge cheføkonom kun bliver større.

Os danskere har det bedst med at passe godt på pengene og foretrækker generelt at spare op fremfor at forbruge. Det viser en ny stor europæisk rapport fra den nordiske bank Ekspres Bank. Rapporten sammenligner 15 lande i Europa på forventningerne til vores privatøkonomi.

Rapporten viser, at 46 procent af europæerne generelt forventer at forbruge mere i år end sidste år. I Danmark er det blot 33 procent, der forventer at forbruge mere i år.

Ifølge cheføkonom i Dansk Erhverv, Steen Bocian, er det dog udviklingen, der især er interessant, når vi ser på forbrugslysten hos danskerne. I forhold til samme rapport sidste år, er der nemlig en stigning i andelen af danskere, som forventer at øge sit forbrug fra 25 procent til 33 procent. Det er Europas største stigning i forbrugslysten.

”Vi er påholdende med vores penge i Danmark, men de seneste år har danskerne fået pengene op af lommen, og det ser ud til, at det fortsætter noget tid endnu. Vi har set forbrugsvækst i Europa de seneste år, og krisen har sluppet sit tag i økonomien, så folk i højere grad går ud og bruger lidt flere penge i det private forbrug,” siger Steen Bocian.

Større købekraft hos danskerne

Stigningen i danskernes lyst og villighed til at forbruge, er også noget man mærker til hos den nordiske bank Ekspres Bank. Banken står bag flere af de etablerede finansieringsaftaler med f.eks. Dansk Supermarked og Jysk, som mange danskere indgår ved større varekøb i butikker. Danskerne er blevet mere villige til de større forbrugskøb, men der er ingen tvivl om, at krisen har gjort danskerne mere fornuftige, fortæller kommunikationschef i Ekspres Bank, Nina Johansen.

”Danskerne er sparsommelige. Krisen har gjort os langt mere fornuftige i vores privatøkonomi, og det er i høj grad de nødvendige lån til f.eks. bil, bolig og hårde hvidevarer, som folk primært foretager hos os,” siger Nina Johansen.

Selvom danskerne har lært af krisen og ikke holder uansvarlig forbrugsfest, kan banken godt genkende, at forbrugslysten er ved at vende:

”Vi arbejder jo med danskernes forbrug hver dag, og vi har derfor et helt unikt indblik i både hvor meget danskerne forbruger, men også hvad danskerne vælger at bruge penge på. Vi kan se nu, at flere danskere foretager de lidt større forbrugskøb, og vi tror, at det er en kurve som kommer til at fortsætte med at stige,” fortæller Nina Johansen.

L’observatoire rapporten viser, at hver fjerde dansker oplever, at deres købekraft er steget i forhold til sidste år. Det er en stigning på syv procentpoint sammenlignet med samme tid sidste år.

 

Om rapporten:

L’observatoire er en stor rapport, som den europæiske storbank BNP Paribas Personal Finance udgiver årligt, udarbejdet af Kantar TNS. Rapporten sammenligner udvalgte økonomiske og sociale spørgsmål i 15 forskellige europæiske lande. I alt er 12.200 europæere i alderen 18-75 år interviewet, herunder 800 i Danmark.

Udvalgte nøgletal:

  • 46 procent af europæerne forventer at forbruge mere i år sammenlignet med sidste år.
  • 33 procent af danskerne forventer at forbruge mere i 2017 end sidste år. Det er en stigning fra 25 procent i 2016, og dermed den største stigning blandt alle europæiske lande.
  • Andelen af danskere, som mener, at deres købekraft er steget i løbet af det seneste år, er steget med syv procentpoint sammenlignet med sidste år fra 18 procent til 25 procent.

Om Ekspres Bank:

Ekspres Bank er en nordisk bank, som er en del af BNP Paribas – Europas næststørste bank, under datterselskabet Personal Finance. Ekspres Bank blev etableret i 1987, og i dag har online banken 250.000 danske kunder, som de tilbyder forsikringsprodukter og lån. Hovedkontoret er placeret i Taastrup, hvor der sidder 174 medarbejdere.

BNP Paribas

BNP Paribas er repræsenteret i mere end 75 lande og beskæftiger næsten 190.000 medarbejdere. Ekspres Bank ligger under BNP Paribas Personal Finance, som er markedsledende i Europa inden for privatlån. Banken er bl.a. en ledende spiller i branchen, når det gælder ansvarligt udlån og finansiel uddannelse.

Comments are closed.