Teater Solaris og Danmarks Veteraner, der har H.K.H. Prins Joachim som protektor, dykker ned i årsagen til PTSD hos danske soldater.

Posttraumatisk stress-syndrom (PTSD) er en psykisk lidelse, der kan opstå efter alvorlige eller langvarige psykiske traumer af exceptionel truende eller katastrofeagtig karakter.

PTSD er ofte en relativt kronisk lidelse, og ca. 1% af befolkningen lider til enhver tid af sygdommen. Blandt soldater, der har været i krig, og ofre efter katastrofer, er forekomsten ca. 10% med meget svære symptomer. Det tager lang tid at udvikle PTSD, nogle gange kan det komme med flere års forsinkelse og andre gange forsøger soldaterne at undgå at få en diagnose, fordi det kan betyde, at de må forlade deres job.

Der findes danske PTSD-ramte veteraner, størstedelen af dem, lever et normalt liv. Men der er også de få, som ikke kan få den anerkendelse og hjælp de behøver. Det er veteraner som har en sygdom, der er ekstremt svær at håndtere og som påvirker dem voldsomt, både privat og arbejdsmæssigt.

Teater Solaris har indgået et samarbejde med Danmarks Veteraner, om at fortælle historien om en dansk soldats rejse fra pligtopfyldende kriger til det tvivlende og kritiske menneske. Formålet er, at fortælle historien på en måde, der kan forstås af både soldater, pårørende og den øvrige befolkning.

Landsformand for Danmarks Veteraner Niels Hartvig Andersen udtaler:

“Danmarks Veteraner finder samarbejdet med Teater Solaris både nyskabende og spændende og er sikker på, at stykket vil medvirke til at fastholde fokus på vores sårbare veteraners behov. Derfor hilser vi initiativet velkommen i veterandebatten”.

CELLEN

I stykket CELLEN møder vi en PTSD-ramt soldat henover en aften, hvor han er på vej til veterantræf. Hans indre er i total opløsning og han kæmper for at bevare kontakt til virkeligheden. Han bliver hele tiden forstyrret af flashbacks til tiden, hvor han som udsendt havde en særlig opgave, der gik helt galt. Soldaten bliver hevet dybere og dybere ind i den række af hændelser, der ledte til hans hjemsendelse og diagnose. I løbet af stykket, og disse flashbacks, forstår vi historien, som soldaten bærer rundt på.

Instruktør og dramatiker Sananda Solaris udtaler: 

Jeg laver forestillingen CELLEN, fordi jeg gennem mange år har talt med veteraner, og uagtet hvordan man end har deltaget i krig, foran eller bag geværet, sidder man tilbage med de samme følgesygdomme, såsom PTSD. Det har været meget påfaldende for mig gennem hele mit liv at se, hvor ensartet PTSD udspiller sig.

Det har altid slået mig, at det, som veteraner, flygtninge eller andre mennesker, som har været udsat for katastrofale, dødstruede omstændigheder, har til fælles, er den enorme isolation som de mennesker sidder tilbage med. Jeg har set at disse mennesker føler sig afkoblet fra den virkelighed, der var. Og jeg har været vidne til deres kamp for at være en del af deres fællesskab efterfølgende.

Efter disse mange år, er det bedste bud jeg har på at skabe en healende proces, at lave større rum i fortrolighed, hvor der kan opstå en deling. Jeg påstår, at vejen til healing er at have et rum, hvor fortælling og lytten er i absolut centrum. Derfor laver jeg teater og derfor vælger jeg disse emner. Fordi jeg mener, at teatret har et ansvar for at skabe disse rum”.

Danmarks Veteraner er en forening, der samler danske kvinder og mænd, som opfylder regeringens kriterier for betegnelsen ”veteran” og som har modtaget enten en officiel medalje eller det officielle veterankort for deltagelse i en international operation. Protektor for foreningen er H.K.H. Prins Joachim.

Teater Solaris ønsker at tage et ansvar for at teatret bliver relevant for befolkningen, og at der skabes nye rammer og formater for teatermødet, hvor der er plads til fordybelse, mod og humanisme. De har ikke blot et publikum, men varige og værdifulde relationer med alle slags mennesker. Relationer, som rækker langt ud over selve teaterrummet. De er aktive, åbne og opsøgende overfor mennesker – og de ønsker at gøre en sand forskel i menneskers liv.

 

Instruktør og dramatiker: Sananda Solaris

Komponist: Henrik Marstal

Medvirkende: Paw Terndrup & Josef Wolfugang Nielsen

Premiere: d. 21. juni 2017 kl. 19 på Sonnerupgaard Gods. Tølløsevej 53, 4330 Hvalsø.

Comments are closed.