Postnummeret har stor betydning for, hvor ofte ældre får gjort rent i hjemmet, viser ny undersøgelse fra Ældre Sagen. Et godt eksempel på, hvorfor der er brug for en ny og fair udligningsordning, lyder det fra Jakob Fastrup, formand for Danmark på Vippen.

En ny undersøgelse foretaget af Ældre Sagen viser store forskelle i, hvor ofte ældre, der har behov for hjælp, modtager rengøring i hjemmet. I 66 danske kommuner modtager de ældre som udgangspunkt rengøring hver anden uge, mens 24 kommuner kun er i stand til at tilbyde rengøring hver tredje uge – langt størstedelen af de kommuner ligger i Det Lokale Danmark. Kun én kommune, Gentofte, tilbyder rengøringshjælp hver uge.

I Hjørring Kommune, der er medlem af Danmark på Vippen, modtager de ældre 30 minutters rengøring hver tredje uge. Kommunen er ganske simpelt ikke i stand til at tilbyde mere med de nuværende budgetter, siger borgmester Arne Boelt (S) til DR:

”Jeg synes faktisk, at det er på grænsen til, hvad man kan tilbyde borgerne. Danmark knækker som land i forhold til at have ens velfærd, for vi bliver simpelthen nødt til at sige, at det har vi ikke og melde ærligt ud, at vi kan ikke levere det. Vi kan ikke finde pengene til det,” siger han.

Hvis kommunerne landet over skal tilbyde en ensartet service til de ældre, skal Folketinget se på fordelingen af penge til de enkelte kommuner, siger Arne Boelt til DR:

”Vi ser gerne en ens service i forhold til sådan noget som antallet af bade, antallet af rengøringsbesøg, og at vi får pengene til at give en ens service.”

Behov for ny udligningsordning
Over for DR slår Eskild Klausen Fredslund, sundhedsøkonom hos Kora, fast, at jo længere man kommer væk fra de større byer, jo mindre hjemmepleje får de ældre. En helt uacceptabel situation, siger formand for Danmark på Vippen Jakob Fastrup.

Han pointerer, at det er helt afgørende med et nyt og fair udligningssystem mellem landets kommuner, hvis vi skal have et Danmark i geografisk balance med lige muligheder og vilkår overalt:

”Det er helt uacceptabelt, at det er ens postnummer, der skal være afgørende for, om man som ældre får den hjælp, man har behov for. Den her sag viser klart og tydeligt, at diskussionen om behovet for en ny og fair udligningsordning ikke bare drejer sig om tal i et regneark. Det drejer sig om mennesker og den service, man kan forvente at blive tilbudt som borger i hele Danmark,” siger Jakob Fastrup.

Danmark på Vippen tager på årets Folkemødet på Bornholm fat på diskussionen om geografisk ulighed på ældre- og sundhedsområdet, når repræsentanter fra organisationer og kommuner diskuterer, hvordan vi kommer uligheden på ældreområdet til livs. Derudover afholder Danmark på Vippen også en stor debat om hele udligningsordningen, hvor blandt andet borgmestre fra hovedstadsområdet og Det Lokale Danmark diskuterer, om den nuværende kommunale udligning lever op til sit formål: at sikre, at kommunerne kan levere nogenlunde samme service ved nogenlunde samme beskatningsniveau på tværs af landet.

Comments are closed.