Danske optikere oplever en massiv stigning af nærsynethed blandt børn. Især ved skolestart er det vigtigt at få tjekket dit barns øjne – en række faresignaler kan afsløre, om noget er galt.

Når det nye skoleår om lidt skydes i gang, er det vigtigt, at dit barns syn er optimalt, så barnet ikke får problemer med indlæringen. Vores øjne er konstant på arbejde – selv når vi slapper af foran tv’et – og børn sidder i stigende grad med hovederne begravet i tablets. En omfattende, international undersøgelse med over to millioner deltagere, som ni øjenlæger har udarbejdet, viser, at hvis den nuværende udvikling fortsætter, vil cirka halvdelen af verdens befolkning være nærsynede i 2050. En tendens, der kan ses blandt danske skolebørn. Her oplever optiker Lotte Sølvtofte fra brillebutikken CrossEyes en markant stigning i antallet af børn med nærsynethed.

Synstjek vigtigt før skolestart

I modsætning til voksne er børn som regel ikke klar over, når der er noget galt med deres syn, men hvis ikke det bliver opdaget, kan det give alvorlige gener, fortæller hun.

– I skolen skal børn ofte fokusere på lang afstand, og hvis de har behov for briller, kan de komme til at knibe øjnene sammen for at kunne følge med – det kan give hovedpine og koncentrationsbesvær. Vi anbefaler derfor, at børn jævnligt får tjekket deres syn hos en autoriseret optiker, og det er især vigtigt op til skolestart, siger Lotte Sølvtofte og fortsætter:

– Hos CrossEyes kan du få tjekket dit barns syn gratis. Og vi har mange forskellige brillemodeller, der er specielt egnet til børn – de skal kunne klare lidt af hvert og sidde så godt, at de ikke falder af.

Vær opmærksom på faresignaler

Som forælder er det vigtigt at være opmærksom på en række faresignaler, der kan fortælle noget om barnets syn. Snubler barnet mere end andre børn eller rammer ved siden af, når det rækker ud efter noget, kan det være tegn på, at øjnene ikke arbejder ordentligt sammen. Holder barnet sine bøger helt op til ansigtet eller sætter sig meget tæt på fjernsynet, kan det ligeledes skyldes et nedsat syn.

– Læg mærke til, om dit barn nogle gange holder en hånd op for det ene øje for at fokusere. Og i forbindelse med skolestart så prøv at holde øje med, om barnet sidder og peger i bogen eller bruger en lineal for at undgå at læse den samme linje igen og igen, fortæller Lotte Sølvtofte og opfordrer forældre til jævnligt at få tjekket deres børns syn.

Du kan også være interesseret i

Hunde er mere artige end nogensinde

Er du også ejer af et af menneskets bedste venner? Eller går…

4 ud af 10 har talt med børn om brand

”Hvad skal vi gøre, hvis huset brænder?” Selv om emnet nok ikke…

Er taget klar til stormsæsonen?

Står din bolig stabilt i stormsæsonen? Læs med her og få gode…

Flere og flere danskere får øjenskader grundet uv-stråling

Øjnene er ligesom huden ekstremt udsatte for solens farlige stråler. Solbriller af…

De fleste forældre tager ansvar for deres teenageres alkoholforbrug – gør du?

Har du teenagebørn derhjemme eller er dine børn snart ved at runde…

Din viden om modermærkekræft har betydning for din risiko for solskoldninger

Selvom der ikke er udsigter for høj solskinsvejr her i December, så…

Sig endelig farvel til tunge graviditetsben og væskeophobning

Publiceret 5/12/2021 Her er dit hemmelige våben mod tunge og trætte ben…

Du skal passe godt på din hud – det er dit største organ

Publiceret: 29.11.2021 Så er ferien for de flestes vedkommende slut for denne…

Ny fleksibel booking hos Dansk Retursystem

Publiceret 3/12/2021 Med en QR-kode og en smartphone kan købmænd, tankstationer, restauranter,…

Når sorg og skyggerne strejfer barnet

Publiceret 1/12/2021 Sorg i børnehøjde er til debat d. 28. september, når…