Mange danskere tror fejlagtigt, at risikoen for hudkræft er minimal, hvis vi undgår at blive solskoldede. Men ifølge ekspert øges hudkræftrisikoen primært af den samlede mængde UV-lys, som man udsætter sig for.

Antallet af danskere med hudkræft er eksploderet de seneste 30 år. Fra 2002 til 2015 er antallet af årlige nye kræfttilfælde næsten tredoblet til over 5.100, alt imens danskernes appetit på solens varmende – og skadelige – stråler er steget. Men i modsætning til, hvad mange tror, er hudens evne til at tage imod farve ikke den afgørende faktor i forhold til risikoen for hudkræft. Ifølge dermatolog Lone Knudsen fra Aleris-Hamlet Hospitaler er det derimod primært UV-strålerne, der er den store synder.

– Det er meget vigtigt, at folk forstår, at man ikke er fredet, bare fordi man ikke bliver solskoldet. Det er UV-strålerne, der er farlige, og dem er vi alle udsat for, hvis vi går i solarium eller i solen uden at beskytte huden, forklarer Lone Knudsen, der påpeger, at hudens evne til at pigmentere ved soludsættelse kun har begrænset indvirkning på kræftrisikoen. UV-strålerne giver skader i hudcellernes DNA, og DNA-skader giver cancer. Jo mere UV-lys, man har været udsat for gennem årene, jo større er hudcancerrisikoen, fortsætter hun.

Drop solbadning

Jeg vil ikke fraråde danskerne at være i solen, når den er her, og vi har jo på mange måder godt af at være ude, hvor vi får rørt os, får frisk luft og slappet af, men jeg synes, at det er en dårlig idé at ligge i solen og stege, siger hun, mens hun råder folk til helt at holde sig fra solariet.

Aleris-Hamlet Hospitaler anbefaler, at man beskytter sig mod solen fra april til oktober på vores breddegrader. Det er vigtigt at bruge solcreme eller anden solbeskyttelse såsom hat, tøj, skygge, især midt på dagen. Om morgenen og om aftenen er der så lidt UV-lys, at solbeskyttelse ikke er nødvendig, selvom solen stadig er oppe.

Hudkræft bør opdages tidligt

Hvis man har udsat sin krop for ekstrem solariebrug eller solbadning, bør man være ekstra opmærksom på risikoen for udvikling af modermærkekræft og andre former for hudkræft og forstadier til dette. Som hovedregel skal man reagere på nyt, der opstår, noget der ændrer sig, eller noget der ser anderledes eller mærkeligt ud. Hvis man er i tvivl om et modermærke eller andre hudforandringer, bør man blive tilset af egen læge og eventuelt hudlæge, forklarer Lone Knudsen, der har mange års erfaring i behandling af hudkræft og forstadier til hudkræft. Behandlingen af tidlige stadier og forstadier kan ofte gøres med moderne, skånsomme metoder og uden kirurgi.

Tøj fungerer som filter

Naturligvis er solcremen vigtig i kampen mod hudkræften, men ifølge Lone Knudsen skal man også være opmærksom på, at det er kemi, man smører på kroppen. Nogle cremer kan således indeholde hormonforstyrrende stoffer eller allergifremkaldende stoffer, fuldstændigt som det gør sig gældende for andre produkter, vi bruger på huden. Under alle omstændigheder er det en god idé at kombinere den med anden solbeskyttelse.

Først og fremmest er det en god idé at klæde sig på. For eksempel er en tætvævet bomuldsskjorte, cowboybukser og en hat en meget effektiv solbeskyttelse. Det behøver ikke være særligt UV-beskyttelsestøj, fortæller Lone Knudsen.

Som et supplement til solcreme og tøj kan man desuden overveje at lægge sig under parasollen i stedet for direkte i solen. På den måde får man stadig lidt farve, men UV-strålingen er betydeligt mindre, og man undgår de værste forbrændinger, slutter hun.

Du kan også være interesseret i

Hunde er mere artige end nogensinde

Er du også ejer af et af menneskets bedste venner? Eller går…

4 ud af 10 har talt med børn om brand

”Hvad skal vi gøre, hvis huset brænder?” Selv om emnet nok ikke…

Er taget klar til stormsæsonen?

Står din bolig stabilt i stormsæsonen? Læs med her og få gode…

Flere og flere danskere får øjenskader grundet uv-stråling

Øjnene er ligesom huden ekstremt udsatte for solens farlige stråler. Solbriller af…

De fleste forældre tager ansvar for deres teenageres alkoholforbrug – gør du?

Har du teenagebørn derhjemme eller er dine børn snart ved at runde…

Din viden om modermærkekræft har betydning for din risiko for solskoldninger

Selvom der ikke er udsigter for høj solskinsvejr her i December, så…

Sig endelig farvel til tunge graviditetsben og væskeophobning

Publiceret 5/12/2021 Her er dit hemmelige våben mod tunge og trætte ben…

Du skal passe godt på din hud – det er dit største organ

Publiceret: 29.11.2021 Så er ferien for de flestes vedkommende slut for denne…

Ny fleksibel booking hos Dansk Retursystem

Publiceret 3/12/2021 Med en QR-kode og en smartphone kan købmænd, tankstationer, restauranter,…

Når sorg og skyggerne strejfer barnet

Publiceret 1/12/2021 Sorg i børnehøjde er til debat d. 28. september, når…