Øjenoperationer er populære som aldrig før, og udviklingen gennem de seneste årtier har givet briller og kontaktlinser kamp til stregen. Bliv klogere på, om en øjenoperation er noget for dig.

Udviklingen inden for øjenoperationer er gået hurtigt

de fleste synsfejl, der tidligere gjorde synet meget dårligt, kan i dag behandles med succes. Gennem de sidste 20 år har der især ved behandlinger af nethindens centrale del – den såkaldte gule plet – været en markant udvikling. Hvis du selv døjer med synet, er der gode chancer for, at en øjenoperation kan afhjælpe problemet, men med en lang række nye og sikre behandlingsformer, kan mulighederne være uoverskuelige.

Lone Høgsted Petersen er optometrist – en uddannelse i synsundersøgelse og korrektion af synsfejl samt rådgivning af patienter ved valg af operation – hos øjenklinikken EuroEyes. Her giver hun et overblik, der kan gøre dig klogere på, hvem der kan få gavn af en øjenoperation.

– De forskellige øjenoperationer har forskellige fordele, og i dag er de alle relativt små indgreb i øjets natur. Folk er altid virkeligt glade og tilfredse, når de er blevet behandlet, men på forhånd kan det være svært at danne sig et overblik over hvilke operationer, der er gode til hvad. Kort fortalt arbejder vi med to typer øjenoperationer – laseroperationer og linseoperationer. Laseroperationer bruger vi mod bygningsfejl, nærsynethed og nogle grader af langsynethed, mens linseoperationer er mod grå stær og alderssyn.

Laseroperationer

ReLEx SMILE er den mest skånsomme operationsform, idet man kun laver en lille åbning på to millimeter. Den er egnet til folk med synsfejl op til -10 D, men kan ikke anvendes mod langsynethed.

LASIK kan bruges til at korrigere nærsynethed, langsynethed og bygningsfejl. Ved behandlingen, der bliver skræddersyet til hvert enkelt øje, lægges der et snit, så man får en flap af hornhinden, der kan vippes til side, så laseren kan komme til. Efterfølgende lægges flappen ind over igen og vokser selv fast.

PRK er især egnet, hvis man har en hornhinde, der er for tynd til en LASIK-behandling. PRK-behandlingen bruges også til nærsynethed og bygningsfejl, og her skubbes væv til side direkte fra hornhindens overflade. Til sidst sætter man en kontaktlinse på som en slags plaster, og hornhinden heler i løbet af cirka en uge.

Linseoperationer

– Monofokale linser er løsningen, hvis du lider af grå stær. Der lægges et snit hvorigennem øjets naturlige linse, hvor uklarheden sidder, udskiftes med en kunstig. Monofokale linser giver dog kun et skarpt syn på enten kort eller lang afstand, så briller er nødvendige efter en operation.

– Trifokale linser bruges mod alderssyn og fjerner samtidig grå stær. Den naturlige linse udskiftes med en kunstig linse, der har tre brændpunkter, hvilket giver patienten skarpt syn på både kort, mellem og lang afstand. Efter en linseudskiftning går der som regel to til fire dage, inden du kan vende tilbage til arbejdet.

Du kan også være interesseret i

Hunde er mere artige end nogensinde

Er du også ejer af et af menneskets bedste venner? Eller går…

4 ud af 10 har talt med børn om brand

”Hvad skal vi gøre, hvis huset brænder?” Selv om emnet nok ikke…

Er taget klar til stormsæsonen?

Står din bolig stabilt i stormsæsonen? Læs med her og få gode…

Flere og flere danskere får øjenskader grundet uv-stråling

Øjnene er ligesom huden ekstremt udsatte for solens farlige stråler. Solbriller af…

De fleste forældre tager ansvar for deres teenageres alkoholforbrug – gør du?

Har du teenagebørn derhjemme eller er dine børn snart ved at runde…

Din viden om modermærkekræft har betydning for din risiko for solskoldninger

Selvom der ikke er udsigter for høj solskinsvejr her i December, så…

Sig endelig farvel til tunge graviditetsben og væskeophobning

Publiceret 5/12/2021 Her er dit hemmelige våben mod tunge og trætte ben…

Du skal passe godt på din hud – det er dit største organ

Publiceret: 29.11.2021 Så er ferien for de flestes vedkommende slut for denne…

Ny fleksibel booking hos Dansk Retursystem

Publiceret 3/12/2021 Med en QR-kode og en smartphone kan købmænd, tankstationer, restauranter,…

Når sorg og skyggerne strejfer barnet

Publiceret 1/12/2021 Sorg i børnehøjde er til debat d. 28. september, når…