ElseONår du deler et dejligt og intimt sexliv med din partner, skaber det ikke kun mere glæde i forholdet, det øger også livskvaliteten generelt. Desværre er det alt for almindeligt, at lysten til de erotiske stunder daler, som tiden går. Det kan I heldigvis gøre noget ved, og løsningen er ofte simpel. Brug sommeren til at finde lysten igen – til sex og til hinanden.

Tekst Else Olesen  Foto Else O/PRESSE Advertorial

 

Engang kunne I ikke få nok af hinanden. De frække, intime stunder fyldte det hele, og I kunne næsten ikke vente til næste gang. Men nu er sexlysten forsvundet. Den er blevet til en stor elefant midt i rummet, som I begge to er pinligt bevidste om, men alligevel undlader at gøre noget ved. Måske er I begyndt at undgå de små berøringer og kys i hverdagen og spekulerer på, om græsset mon er grønnere andre steder. Eller måske har I bare resigneret og accepteret, at det er helt naturligt, at sexlysten forsvinder med årene.

Og det er i hvert fald almindeligt om end ikke naturligt. Vi har alle sammen en seksualitet, og den forsvinder ikke, men det gør lysten derimod i alt for mange forhold, hvis vi ikke dyrker den. Det kan medføre frustrationer, skænderier og bitterhed, som breder sig til resten af forholdet og muligvis til andre relationer. Og hvad gør I så?

Hvor forsvandt lysten hen?

Først og fremmest må I finde ud af, hvor lysten blev af. Det kræver en vis selvransagelse så beslut jer for at være åbne og ærlige, først over for jer selv og dernæst over for hinanden, men uden at være fordømmende eller bebrejdende. Man er altid to om tingene, og det er meget sjældent kun den enes ”skyld”. Kom hinanden i møde med en kærlig og accepterende tilgang til den andens tanker og følelser. Det gælder ikke om at såre hinanden og pege fingre, men om at kommunikere kærligt og undersøgende. Så start med at tale om det – hvorfor har I hver især, eller måske kun den ene af jer, mistet lysten til sex?

 

Her er nogle af de hyppigste årsager til nedsat sexlyst, jeg oplever i min klinik. Måske kan I genkende noget af det:

• Det sex, I har, er simpelthen ikke godt nok. I bruger ikke tid nok på forspil eller tænder på forskellige ting.

• For lidt intimitet, samhørighed og romantik uden for sengen og for mange skænderier i hverdagen, som gør det svært at give sig hen.

• Manglende overskud, f.eks. på grund af små børn eller stress på arbejde. Sex bliver først prioriteret, når I begge er trætte og i virkeligheden hellere vil sove.

• Den ene part lægger ansvaret for sine seksuelle behov fra sig og forventer, at den anden klarer det hele.

• Uenighed om hvor tit man skal have sex.

• Problemer med at sætte ord på sine seksuelle behov – og så er de svære at få opfyldt.

• Der er gået ”sutsko” i parforholdet – alt er blevet rutine, og det kan være svært at finde tilbage igen.

• Sårede følelser på grund af utroskab eller andre uoverensstemmelser i forholdet.

• Nedsat lyst som følge af sygdom eller medicin.

 

Sådan finder I lysten igen

Når I har fundet ud af og sat ord på, hvorfor sexlivet er gået i hårdknude, kan I begynde at finde lysten igen. Og løsningen er heldigvis ofte simpel: Drop fokus på sex og sæt spotlight på intimiteten! For når I fjerner presset med at skulle have sex, når I egentlig ikke har lyst, bliver det nemmere at nyde de små ting, I måske har glemt, men som er en vigtig del af lysten. Nu kan I fordybe jer i lange kys og dejlige berøringer uden at være nervøse for, om det fører til mere. Og så kommer lysten ofte tilbage.

I kan f.eks. starte med at aftale, at sex er helt bandlyst i en måned. Den måned skal I til gengæld bruge på at være intimt sammen og nyde erotikken og romantikken. Brug tiden på at kysse hinanden – ikke små tantekys, men dybe, hede tungekys. Rør ved hinanden, kram hinanden. Spis romantiske middage hvor det er forbudt at tale om børn eller problemer på arbejdet. Tal i stedet for om de ting, I rigtig godt kan lide ved hinanden og tal om dengang, I mødte hinanden, og hvor forelskede, I var. Sæt dejlig musik på og giv hinanden erotiske massager med duftende olier, levende lys og måske et glas champagne.

Ros hinanden, giv hinanden komplimenter og små gaver, og begynd bevidst at huske på, hvorfor I er sammen. Sæt fokus på alt det, I er taknemmelige for, i stedet for at brokke jer over det, der ikke fungerer i forholdet. Hjælp hinanden i hverdagen med børnene og husholdningen – og sig tak til hinanden. Sæt pris på hinanden.

Og husk: Uanset hvor meget lyst I får, så overhold jeres aftale om ikke at have sex! Når måneden er gået, vil I sikkert opleve, at lysten er ved at være tilbage, og I vil opleve små strejf af begær og nyde hinanden på en helt ny måde. Husk at tage teknikkerne med jer og bevar intimiteten og det kærlige fokus fremover, så lysten bliver ved med at vokse og ikke forsvinder igen.

Hvis I har svært ved det, falder tilbage i gamle mønstre, eller opgiver inden I er kommet i gang, kan det være en god idé at få råd og vejledning hos en sexolog. I er velkomne til at kontakte mig for en uforpligtende samtale, så jeg kan hjælpe jer videre.

Rigtig god fornøjelse – og god sommer 🙂

 

 

Fakta om emnet:

Hyppigheden af sex er der ingen regler for. Om man er mand og kvinde er næsten underordnet. Nogen har brug for udløsning flere gange hver dag, hos andre kan der gå uger imellem. Men i et parforhold er en vis balance selvfølgelig godt for begge parter.

Lysten til sex er mere eller mindre ens for mænd og kvinder, men den kommer ofte til udtryk på forskellig måde.

Det er helt naturligt, at der kan være dage eller perioder i livet, hvor lysten til sex falder eller forsvinder.

Sex kræver overskud af kræfter og humør. Og dit sexliv kræver også, at du er vild med, elsker eller i hvert fald holder af og respekterer den, du går i seng med. Hvis hjertet og hjernen ikke er med, bliver det let en kold og trist omgang.

Hvis sexlivet er ved at gå i stå, er det noget begge parter har ansvar for. Hvis du oplever problemer med den rent fysiske del af dit sexliv, skal du overveje et tjek hos lægen, Måske er der en forklaring på det.

 

Skærmbillede-2014-06-04-kl.-21.56.26Else Olesen
Trillium Instituttet
Vesterbro 18
9000 Aalborg
Tlf. 40 44 02 37

 

 

Sexolog-Else-O

OM ELSE OLESEN:

• 40 år, bosiddende i Aalborg med mand og to små døtre plus bonus teenager.

• Uddannet sygeplejerske, sexolog, autoriseret specialist i sexologisk rådgivning (DACS), parterapeut og eksamineret psykoterapeut MPF.

• Har privat praksis i Aalborg.

• Foredragsholder, forfatter, underviser i sygdom og seksualitet og generelle seksuelle problemer i parforholdet og singlelivet.

• Medvirker i bogen ”Til sygdom os skiller”.

• Forfatter til bøgerne ”Når kærligheden bliver svær” (for patienter og pårørende) og ”Når rådgivning bliver svær” (for sundhedspersonale).

• Medvirker til produktudvikling af erotiske hjælpemidler specielt til seksuelle dysfunktioner.

• Driver hjemmesiderne purepassion.dk, erektionspumpe.dk, dilator.dk og elseo.dk.

• Fast klummeskribent i Scleroseforeningens nyhedsbrev.