SIDEN 2008 HAR TV2S SEERE FÅET VARSLER OM SNE-KAOS OG SOLSKINSDAGE AF CECILIE HOTHER. VEJRVÆRTEN OG VILD MED DANS VINDEREN HAR ET NORDJYSK HJERTE, OMEND HUN FAKTISK ALDRIG HAR BOET I NORDJYLLAND. APPETIZE HAR TAGET TEMPERATUREN PÅ VEJRPIGEN, DER AF UVENTEDE ÅRSAGER FØRSTE GANG SÅ DAGENS LYS I HJØRRING.

Tekst Dadi Halldórsson

Det er efterår 1978, den 22.oktober. Familien Hother fra Randers, som intetanende er på ferie i deres hus i Skagen, bliver forøget med endnu et familiemedlem. Familien består nu af far, mor og seks børn. Det nye familiemedlem tog fusen på sine omgivelser ved at komme for tidligt til verden. Derfor måtte den uventede fødsel foregå på det nærmeste sygehus, hvor der var en kuvøse til stede – Hjørring. Således entrerede Cecilie Hother verden, en smule uventet, lidt før forventet, men aldeles velkomment.

Cecilie kan godt lide at komme ’hjem’ til Nordjylland, hvor hun jævnligt besøger sin mor og hver sommer tager til Skagen på sommerferie.

– Jeg føler mig tit som eksilvendelbo. Jeg elsker at komme her på ferie, specielt i Skagen, og det er lige meget om det er sommer eller vinter. Vi var altid i Skagen i min barndom, og jeg har siden da taget en uges ferie deroppe om sommeren. Jeg er desværre ikke sikker på, om jeg når at komme af sted her til sommer, men min mor bor i Nordjylland, så jeg kommer jævnligt derop. Jeg har på en eller anden måde altid følt mig hjemme i Nordjylland, siger Cecilie Hother.

Måske satte Cecilie med sin hurtige og uventede ankomst til verden standarden for sit liv. Tingene skal ikke foregå efter planer og skemaer. Hun er en pige, som elsker at blive udfordret, og det førte blandt andet til, at hun en sommerdag afleverede vejrudsigten fra et akvarium fyldt med – temmelig – farlige hajer.

Den farligste

I Tivoliets akvarium svømmede 150 fisk og hajer rundt om Cecilie, mens hun, noget utydeligt, fortalte danskerne om morgendagens vejr. To af verdens ti mest farlige hajer var blandt Cecilies svømmende publikum.

– Jeg elsker udfordringer og at prøve nye ting af. Da jeg blev spurgt, om jeg ville fortælle vejrudsigten i et akvarium fyldt med hajer, sagde jeg straks ja. Der var selvfølgelig en dykker med nede i akvariet, og dyrepasserne havde sørget for at give hajerne rigeligt med mad før udsendelsen. De holdt sig på afstand, og jeg blev meget skuffet over, at de ikke svømmede hen til mig. Det kan også være fordi, jeg i virkeligheden bare var den farligste, griner Cecilie.

Vejrværten er ikke et menneske, der foretrækker at tage sine svømmeture i lavvande, og hendes karriere som meteorolog er måske et godt bevis. Helt imponerende er det lykkedes pigen fra Randers, der både har læst psykologi i Caribien og filmkundskab på Ebeltoft Filmhøjskole, at få stillingen som vejrvært på nationalt tv.

– Jeg er ikke sådan en, der altid har valgt den slaviske vej i mit liv. Oprindelig startede jeg som producer på vejret tilbage i 2007, og før det havde jeg været elev på Viasat. Da TV2 havde brug for en ny vejrvært, havde jeg både en del erfaring bag kameraerne og havde fået stor indsigt i branchen. Jeg er ikke meteorolog, og jeg kalder mig ikke meteorolog, men jeg læser og lærer hele tiden meget om vejret. Jeg synes det er vigtigt, at man er ærlig over for sig selv. Jeg ville derfor aldrig stille op, før min grundviden var helt klar, siger Cecilie Hother. Jeg drager stor fordel af, at have arbejdet som producer og på den måde have tilegnet mig en masse viden. Desuden har jeg haft et bagland af fantastiske kollegaer, der har givet mig kurser, undervisning og en masse litteratur, så min viden bliver større og større. Jeg analyserer selv prognoserne, som vi får ind fra Vejrcenteret og det er selvfølgelig også hårdt arbejde og min godnat læsning er stadig faglitteratur om vejr, siger Cecilie, der i øvrigt altid taler uden et manuskript på direkte tv.

– Det giver et fantastisk sus i maven, fordi man ofte skal improvisere. Jeg får måske at vide lige før udsendelsen, at jeg har halvandet minut til at fortælle om vejret. Hvis jeg så kun har forberedt mig på 1 minut, som jeg oprindelig skulle have haft, skal jeg lige pludselig udfylde de 30 ekstra sekunder. Det er rigtig spændende og tit synes jeg faktisk, at jeg har for lidt tid til at fortælle alt, hvad jeg har at sige, siger hun.

Det morgenfriske b-menneske

Når Cecilie Hother betegner hendes arbejde som hårdt, skyldes det ikke blot de faglige udfordringer, men i lige så høj grad selve arbejdstiden. De dage, hvor hun er vejr- og medvært på Go’morgen Danmark, står hun op kl. 03.45.

– Det er jo på det tidspunkt, hvor jeg før i tiden gik i seng, så det er rigtig, rigtig krævende. Især om sommeren, hvor man måske har hyggelige aftener sammen med vennerne. Og jeg er desuden et udpræget b-menneske. Jeg starter altid med at tage et langt og godt bad, før jeg cykler ind til hovedbanen. Det er en tur, som tager 10-15 minutter og den kan virke meget, meget lang så tidligt om morgenen. Men når man så er kommet ind i studiet og møder alle de dejlige mennesker, så glemmer man straks, at det er så tidligt på dagen. Nogen står endda endnu tidligere op end jeg gør. Til tider, hvor jeg har skiftende vagter og skal op midt om natten, kan jeg godt være lidt dagsforvirret. Jeg er heldigvis udstyret med et godt sovehjerte, og kan næsten falde i søvn stående, fortæller Cecilie, der nyder den mere aktive rolle, som vejrværterne på TV2s Go’morgen Danmark har.

– Det kræver ikke nødvendigvis mere af mig, men jeg bliver udfordret på andre ting, end vejret. Vi er jo inde på helt andre emner og det synes jeg er rigtig fedt. Det er en god arbejdsplads med nogle fantastiske kollegaer, både på vejret og på Go’morgen Danmark. Vi kommer også tit ud i landet for at sende live og det synes jeg er herligt. Samtidigt er det også udfordrende, for nogen gange er vi væk i flere dage ad gangen. Jeg var eksempelvis i Nepal før COP15 for at optage indslag om klimasituationen. Det var fantastisk tur. Jeg fik at vide ti dage før, at jeg skulle af sted. Vi skulle optage flere indslag fra forskellige steder i landet, og når transportvejene ikke er de allerbedste i verden, kunne det godt tage lang tid, at rejse mellem stederne. Vi var derfor på arbejde fra morgen til aften. Det var langt fra danske forhold, vi arbejdede under, og det var absolut hverken en badeferie eller en sightseeingtur, garanterer Cecilie.

Når Cecilie ikke er foran tv kameraerne rejser hun meget, og om vinteren foretrækker hun at rejse til de varmere himmelstrøg.

– Jeg rejser så meget som jeg overhovedet kan. Det er selvfølgelig begrænset til de ferier, man nu har, men jeg prøver af samme grund, at samle mine ferier sammen og rejse i længere tid ad gangen. For eksempel ved at tage én måned her og der, og helst ned til varmen i vinterhalvåret. Jeg er helt pjattet med Sydamerika, og har bl.a. været i Costa Rica, Brasilien og Argentina. Fra 1998 til 2000 boede jeg, og studerede psykologi, i Caribien, fortæller hun.

Vild med dans

I 2010 udgaven af Vild med dans gik Cecilie hele vejen til finalen sammen med dansepartneren Mads Vad, og de to endte med at løbe af med sejren. I den forbindelse blev Cecilie Hother for alvor allemandseje, og den smukke, værdigt dansende, vejrvært fik en stor fanskare, også blandt de der ikke, per tradition, interesserer sig for lavtryk og nedbørsmængder.

– Trofæet har fået en fin plads i stuen, selv om jeg har set kønnere ting. Lige nu er det den ting, jeg holder allermest af i mit hjem, på grund af alt det den symboliserer. Jeg har sjældent lagt så mange kræfter både psykisk og mentalt i noget før. Folk, der har gået på højskole ved måske hvordan jeg havde det. Det bliver en kæmpe del af ens liv og ens hverdag. Jeg blev derfor helt euforisk glad, da vi vandt.

At deltage i Vild med dans er tidkrævende og kræver et stort engagement fra deltagerne.

– Mens det stod på, havde jeg kun morgenvagter på arbejdet. Efter arbejde havde jeg øvelser sammen med Mads og så var det sengetid. Det var en meget spændende periode og en kæmpe udfordring for mig, at blive kastet ud i noget, som jeg aldrig havde prøvet før. Det ændrede mit liv radikalt. Jeg havde jo ingen erfaring i bagagen eller nogen form for sikkerhedslinje, siger Cecilie Hother. Det var det hele værd og jeg oplevede ikke noget vakuum bagefter, som man så ofte hører om. Men jeg savner at blive udfordret og så savner også min dansepartner Mads virkelig meget. Vi klingede rigtig godt sammen lige fra starten af. Vi holder kontakten og ses så tit, vi har mulighed for det, men det er jo lidt svært, når han bor i Aarhus og jeg i København, siger Cecilie.

Cecilie har en travl hverdag – også som foredragsholder. Her fortæller hun blandt andet om sin erfaringer og oplevelser fra jobbet som studievært, hvor begrebet at have en ’offday’ er ikke eksisterende.

– Det er jo sådan et arbejde, hvor man ikke kan gemme sig bag en computer, hvis man bare er i humør til det. Jeg skal bare være på, når kameraerne kører, uanset hvad. Det er derfor både meget krævende og lærerigt på samme tid. I mit foredrag taler jeg om at bryde grænser, som jeg også erfarede i Vild Med Dans. Jeg taler også om, at man ikke altid skal gå den slaviske vej i livet. At man også kan vælge andre, alternative veje og opnå succes, siger Cecilie.

Fra Roskilde til Paris på ren filantropi

Cecilie Hother går meget op i frivilligt arbejde og er blandt andet ambassadør for Frivillighedsåret, der opfordrer andre til at bidrage med frivilligt arbejde. Hun brænder for projektet og har blandt andet støttet Dansk Epilepsiforeningen, Kræftens Bekæmpelse, AIDS fondet og Landsforeningen Autisme.

– Jeg synes det er dejligt at hjælpe og gøre noget for andre. Min bror lider af epilepsi, så jeg har haft sygdommen tæt på mig. Et epilepsianfald kan være så energidrænende, at det føles som at løbe en maraton. Det er ikke sundt for kroppen, og især ikke for børn. Forestil dig en pige på otte år i et maratonløb, siger Cecilie.

Til sommer deltager Cecilie i Team Rynkeby, der hver sommer samler penge ind til børnecancerfonden ved at cykle fra Danmark til Paris.

– Det skal nok blive udfordrende. Jeg har altid cyklet, men har aldrig været nogen decideret sportscykler. Alligevel vil jeg gerne bruge en uge af min sommerferie på at deltage i projektet. Vi starter i Roskilde og slutter i Paris. Jeg er selvfølgelig begyndt at forberede mig og går meget til spinning. Mon ikke der så bliver plads til en god bøf og et godt glas rødvin, når vi når Paris, siger hun og griner.

Fakta

Cecilie Hother

Navn: Cecilie Marina Hother Sørensen

Fødselsdato: 22. oktober 1978

Fødeby: Hjørring

Bopæl: København

Civilstand: Kæreste og samlever

 

3 hurtige til Cecilie:

Meteorolog Henrik Voldborg?

Jeg synes han er et ikon, både faglig kompetent og meget dygtig. Udover det var han et menneske med en helt speciel seertække. Det respekter jeg højt.

Din mest pinlige situation på live tv?

Uha, mange! En af dem var min anden eller tredje vejrudsigt. Jeg glemte at sætte mikrofonstikket i, så jeg stod og talte i lang tid uden at der er nogen lyd igennem overhovedet. Ingen kunne høre hvad jeg sagde. Da jeg fandt ud af det, blev jeg så forfjamsket, at jeg faktisk på en eller anden måde bare fik det rettet og fortsatte. Der sker ofte mange mærkelig ting når man laver tv. En anden gang skulle jeg rapportere direkte ude i stormen, og så sker der det, at da kameraet kører, flyver jeg nærmest ud af billedet på grund af den stærke blæst.

Hvad er dit forhold til klimaet?

Klimaet betyder enormt meget for mig. Det er ikke bare en stor del af mit arbejde, men også min hverdag. Klimaet fascinerer mig, idet det er en af de få ting, som vi mennesker ikke kan være herre over.

Cecilie Hother indtager overbevisende manegen. Hun er fuld af eventyrlyst, hun tager chancen – og vælger sjældent den slagne vej.

APPETIZE satte hende stævne i Cirkus Arena, hvor både prinsessen, professionalismen og eventyreren fik frie udfoldelsesmuligheder…