Mennesket er et dyr – og hvilket et. De største tænkere var mennesker. Det samme var de største forbrydere. Arten indeholder lige så mange gener som mus og høns, og færre end ris. Well – sammenligningen af mennesker med grøntsager giver umiddelbart ingen mening, men vi kan i hvert fald fastslå, at antallet af gener ikke har noget at gøre med, hvor komplekst en organisme er.

Tekst: Rasmus Bach Hansen/Pia Møller Søe   Foto: Presse

 

Det mentale unikum – menneskedyret
Vi glemmer det nogle gange. At vi er dyr. Men hvad er det, oppe i hjernen, der gør mennesket unikt? Hvordan kan det være, at vi er den overlegne race – og er vi overhovedet det? Og hvorfor tror vi endda, at vi kan tillade os at ødelægge den verden, der var her så længe før vores forfædre så dagens lys? Spørgsmålene hober sig op, så snart vi svinger ud på den eksistentialistiske Route 66.

Mennesket hører under ordenen ’primater’ inden for pattedyr

Mennesket er geografisk det mest udbredte dyr og det skyldes primært menneskets unikke evne til at tænke og tilpasse omgivelserne til sig

Mennesket har ca. 1,8 m2 hud, ca. 600 muskler, ca. 206 knogler, over 100 led, 90.000 km vener, arterier og kapillærer samt 13 milliarder nerveceller. Hvert minut livet igennem pumpes 4-6 liter blod gennem hjertet. Mennesket har ca. 25 billioner røde, runde blodlegemer som hver er ca. 0,007 mm i diameter. Den samlede overflade menes at være ca. 1.300 m². Hjernen vejer gennemsnitligt 1.350 gram. Mennesket har op til 5 millioner hår.


En myte om menneskeracen
Mennesket har den største hjerne: Nej, det er ganske enkelt ukorrekt. Store dyr, som blåhvalen og elefanten, har fysisk større hjerne. Ser vi derimod på hjernen sammenholdt med kropsstørrelse, har mennesket en meget stor hjerne i forhold til mange andre dyrearter. Dog får vi i den grad baghjul af flere delfinracer. Det kan dog være problematisk, at udregne intelligens ud fra hjene- og kropsvægt. Til dette bruges ofte Schnell-ligningen: H = CK r , hvor H er hjernens vægt, K er kroppens vægt, R en given konstant (mellem 0,56 og 0,66), og C er udtrykket for intelligensen. Hvis du vil vide mere om den – må du google eller gå på biblioteket.

Mennesket er det eneste dyr, der kan bruge redskaber: For omkring 50 år siden, var den gængse opfattelse, at mennesket er det eneste dyr, der formår at bruge værktøj. Dette er en skrøne – og den er blevet skudt ned flere gange. Især chimpanser, oddere, nogle fugle og sågar fisk besidder denne evne

 

“… mennesket er altid, og i enhver situation, en tofod…”
Aristoteles, Topica, V, 1

 

Du kan også være interesseret i

4 ud af 10 har talt med børn om brand

”Hvad skal vi gøre, hvis huset brænder?” Selv om emnet nok ikke…

Flere og flere danskere får øjenskader grundet uv-stråling

Øjnene er ligesom huden ekstremt udsatte for solens farlige stråler. Solbriller af…

De fleste forældre tager ansvar for deres teenageres alkoholforbrug – gør du?

Har du teenagebørn derhjemme eller er dine børn snart ved at runde…

Din viden om modermærkekræft har betydning for din risiko for solskoldninger

Selvom der ikke er udsigter for høj solskinsvejr her i December, så…

Du skal passe godt på din hud – det er dit største organ

Publiceret: 29.11.2021 Så er ferien for de flestes vedkommende slut for denne…