Der ligger et slot på Borgmester Jørgensensvej. Et sted hvor magtfulde mænd har resideret. Et sted der i sin tid hed Filsted Ladegaard og hørte under Kronen. På lige præcis det slot, med udsigt over byen, har nogen i næsten 500 år haft deres daglige gang. Børn er gået på opdagelse i slottets værelser og ægtefolk har nydt hinanden og deres middag. Det gør de stadig…

Tekst Pia Møller Søe  Foto Finn Byrum

Sohngaardsholm Slot er opført i 1536, som Filsted Ladegaard, hovedgård i landsbyen Filsted, der på daværende tidspunkt fandtes her. Johan Sohn overtager stedet og får i 1688 kongelig bevilling til at kalde gården for Sohngårdsholm. Da Johan Sohn dør overgår bygningen til familien Benzons eje og sådan forbliver det frem til starten af 1800 tallet. Polskfødte Isidor Henius, der var direktør for De Danske Spritfabrikker overtager slottet i 1885 og det er ham der står bag slottet som det står i dag. I 1925 overtager Aalborg Kommune bygningerne, og under 2. Verdenskrig gør tyskerne krav på de smukke omgivelser. Det går så hårdt ud over bygningerne, at Aalborg Kommune, efter krigen, overvejer simpelthen at lade dem rive ned. Selskabet Rasmussen og Schultz kommer kommunen i forkøbet, og i 1992 overtager de slottet for at bruge det til kontorformål. I 2005 køber Anja Rørdam og Stine Pedersen slottet og skriver sig således ind i historien – der om nogle hundrede år vil klinge af både mands, men især kvindemod, og lysten til at udrette noget. Anja Rørdam, Stine Pedersen og deres tre partnere, er et moderne iværksættereventyr og prinsesserne har i sandhed fået deres halve kongerige.

Historisk dekadence

Sohngaardsholm Slot anno 2011 er en gourmetrestaurant ud over det sædvanlige. Slottet fremstår smukt, nænsomt restaureret tilbage til det, det var engang og med respekt for historien. Enhver der gæster restauranten må føle sig hensat til historisk dekadence.

Stine Pedersen er uddannet kok og Anja Rørdam tjener. De er veninder og samarbejdspartnere. Grobunden til deres partnerskab blev lagt, da de arbejdede sammen og opdagede, at det samarbejde fungerede ud over det sædvanlige.

Det meste af arbejdet på slottet har Anja og Stine, sammen med venner og familie, selv klaret. Da de i 2005, efter en årrække at have arbejdet sammen på Gl. Vrå Slot i Tylstrup, besluttede sig for, at de to sammen skulle drive et sted hvor maden og betjeningen var i særklasse, og da Sohngaardsholm Slot pludselig var ledigt, investerede de millioner af kroner i projektet – og mindst ligeså meget arbejde.

– Stine og jeg havde længe talt om at åbne et sted sammen. På Gl. Vrå, hvor Stine var i køkkenet og jeg i restauranten, opdagede vi at alting bare fungerede omkring vores samarbejde og derfor ville vi gerne skabe et fælles sted. Da slottet her pludselig var til salg og vi havde mulighed for at involvere nogle partnere der kunne bidrage med økonomiske investeringer, slog vi til – og så gik det stærkt, fortæller Anja Rørdam.

Det slot de overtog bar præg af kontorindretning. Der skulle væltes vægge, laves industrikøkken og findes inventar der kunne matche den oprindelige stil som Anja og Stine ville have frem i slottet igen.

– Det her lignede ikke et sted hvor brudepar ville valfarte til for at blive gift og hvor mennesker kunne nyde en enestående middag i smukke omgivelser, siger Stine Pedersen, langt fra – og det skulle det jo. Så vi måtte i gang. Med venner og families hjælp lykkedes det os at klare det meste selv. Vi malede, rev vægge ned, byggede op og fór rundt i byen for at finde de helt rigtige glas, de perfekte stole og de smukkeste gardiner. Når man ser sig omkring i dag er det svært at forestille sig hvordan der så ud, men det var i sandhed hårdt arbejde at nå hertil, konstaterer Stine.

Samarbejde

Arbejdsfordelingen mellem Anja og Stine er stadig klar. Stine bestyrer køkkenet og det er hende der tegner køkkenet, traditionel fransk kogekunst – med et strejf af Stine, og det er Anja der har styr på restauranten, kunderne og sørger for god imødekommende betjening.

De to siger samstemmende, efter seks års samarbejde, at de ikke kunne forestille sig det anderledes. De har respekt for hinanden kompetencer og nyder både det faglige og personlige samvær.

– Der er noget særligt mellem Anja og jeg. Vi er meget forskellige som mennesker, men vi supplerer hinanden super godt, siger Stine Pedersen. Jeg nyder hendes selskab og har stor respekt for hendes faglige kompetencer. Jeg er stolt af det vi har skabt og jeg er så glad for, at jeg har skabt det sammen med lige præcis Anja.

Stine Pedersen er slottets køkkenchef. Det er suverænt hende der tegner menuen og den er inspireret af hendes klare holdning til råvarer i deres grundform. En menu på Sohngaardsholm Slot er bygget op af friske, gerne økologiske, råvarer, og omkring en filosofi om, at mad ikke skal ”klædes ud“. En ret, de enkelte dele af en ret, skal have lov til at fylde på tallerkenen. Alt skal være veltilberedt og derfor enestående nok til ikke at skulle kamufleres i uvedkommende krydderurter eller aparte opstillinger.

– Jeg holder meget stærkt på, at maden skal have plads. Hvis en kage er bagt godt og hvis en bøf er stegt rigtigt kan – og skal – den smag have lov til at stå alene. Jeg hader når man dænger tallerknen til i alle mulige unødvendige ting – hos os er råvarerne og tilberedningen i orden og derfor serverer vi tilgængelig mad, smiler Stine Pedersen.

Anja Rørdam varetager den daglige drift af restauranten, hun står for kundekontakt og kommunikation og det er hende der tager imod når du ankommer.

– Det er en fantastisk fornemmelse at gå rundt blandt tilfredse gæster og servere Stines mad. Det her sted er virkelig summen af os to. Det vi kan hver især, siger Anja Rørdam. Selvfølgelig sparrer vi med hinanden, men i udgangspunktet blander Stine sig ikke i hvordan jeg kører tingene heroppe og modsat har jeg ikke en holdning til hvordan hun steger bøfferne, siger hun.


Veninder

Når Anja og Stine ikke er på arbejde, drikker de måske kaffe sammen eller rejser til Nice for at hente inspiration, nyde en flaske god vin – og hinandens selskab.

– Vi bliver altså ikke sådan lige trætte af hinandens selskab, siger Anja Rørdam, selvom vi arbejder sammen nyder vi stadig, at være sammen privat. Vi er på slottet rigtigt mange timer hver dag, men det ændrer ikke ved, at vi sagtens kan gå til en koncert sammen, rejse eller spise en god middag sammen, siger hun.

Stine Pedersen nyder sin sparsomme fritid i selskab med sin mand, sine venner og sin hund. Hun elsker at gå lange ture og hun elsker at invitere gæster på en god middag. Anja Rørdam elsker at starte nye små projekter op, hun syer og bygger rygeovne som en pludselig indskydelse der prompte skal føres ud i livet, hun elsker at være sammen med sine niecer og nevøer og så sker det at De har sjældent en friaften og derfor er der ikke mange muligheder for at benytte sig af byens kulturelle tilbud, men det sker en sjælden gang. De har været nød til at prioritere deres tid og sortere ting fra. Familiefødselsdage, konfirmationer og den slags.

– Man må altså vælge, siger Stine Pedersen. Enten driver man forretning eller også gør man ikke. Selvfølgelig kan det være irriterende engang imellem, men jeg synes det er et udmærket bytte.

Sohngaardsholm Slot er seks år efter åbningen en fin forretning. Brudepar, konfirmander og fødselarer lader slottet danne rammen om deres store dag. Restauranten er de fleste weekender fuldt booket og slottets arrangementer, buffet for børnefamilier med eventyrfortælling undervejs, vin arrangementer, jazz aftener og julearrangementer, er velbesøgt. Anja Rørdam og Stine Pedersen arbejder forsat benhårdt på at drive stedet, holde det ved lige og servicere de gæster der gerne skal have lyst til at vende tilbage.

– Det er hårdt arbejde, at drive sin egen forretning og det er ikke mindre hårdt i restaurationsbranchen. Vi er ramt af krisen som alle andre, men har trods alt nogle meget trofaste kunder der nyder maden og atmosfæren i en grad så de vender tilbage uanset at mange vælger restaurationsbesøg fra når vi er økonomisk trængte, siger Anja Rørdam.

– Og uanset hvor hårdt det ind imellem er, er det alting værd, supplerer Stine. Det her er virkelig vores projekt og sikken drivkraft det er, at vi er lykkedes, konstaterer hun.

Comments are closed.