Christian Cook i Vadum er et cateringfirma, der kokkererer til frokostordninger, kantineservice, institutioner og i stor stil til private fester. Firmaet tilbyder totalløsninger, tilberedning af maden, servering, pynt af lokale, indkøb af vin og oprydning efter festen. Christian, der er kok og indehaver af Christian Cook Catering, tror på friske og ferske råvarer, tilgængelig mad og det gode måltid som en helhed.

Tekst Pia Møller Søe  Foto Fotovision

SÆSONENS RÅVARER: 

Kål og rodfrugter er nogle af sæsonens fineste og mest smagfulde råvarer. De kan braiseres eller  laves til spændende salater. Rødkål og spidskål er to rigtigt gode bud på en basisingrediens i sæsonens salat. Man skal gøre sig umage og tilberede rodfrugterne nænsomt og let – så de hverken bliver kogt eller stegt i smadder.

Der skal være bid i dem. Derudover nærmer vi os vildtsæsonen, og vildt er et rigtigt lækkert stykke kød her i efteråret. Desuden er svampe, danske kantareller, der faktisk findes en del af i Nordjylland, et lækkert sæsonpræget tilbehør. Den lækre orange lamelsvamp findes i skove med meget mos, der er et tegn på fugt, i skovbunden. Tag dem med hjem og sylt dem i en rødvinseddike eller olieeddike dressing.

DET FULDENDTE MÅLTID: 

Det starter som en visuel oplevelse, så dufter du til det og så smager man på det. Alle tre sanser skal helst vækkes for at måltidet er fuldendt. Når du spiser en fransk hotdog klokken fem om morgenen i Jomfru Ane Gade, bruger du sandsynligvis ikke lang tid på at se den an, så handler det om at tilfredsstille en sult, men for at kunne kalde et måltid særligt, skal det visuelle virkelig være i orden. Det er faktisk 50 procent af mæthedsfornemmelsen.

TIL ANBEFALING: 

Fisk: Tun, frisk tun der ryges eller steges. Smager rigtig fint med persille.

Kød: Braiseret lammeskank. Det kræver lidt tålmodighed og kan ikke laves på 20 minutter, da skanken skal braiseres en hel dag, men det er umagen værd.

Grønt: Selleri, der tilberedt godt er lidt sød, og frisk timian, der er gennemtrængende krydret. Gerne kombineret.

Brød: Hjemmebagt koldhævet brød fra Christian Cook.

Krydderurt: Citrontimian. Findes i velassorterede supermarkeder.

Vin: Costalago, en rødvin der smager godt og er god til prisen. Den er ikke god til fisk, men velegnet – og nem at drikke – til det meste andet.

 

Lam med kantareller

Til 4 personer skal du bruge

4 lammeskanker
500g kantareller eller champignons
olivenolie
salt og peber
2 store løg eller 4 små, hakkede eller 200g friske perleløg
5 fed hvidløg, hakket
2 gulerødder, skåret i skiver
2 dl. oksefond
1 dåse hakkede tomater
1 flaske rødvin
4 laurbærblade og et par kviste timian
Jævning (smørbolle, maizena eller mel og vand)
Balsamicoeddike
Sukker
1 stk. citron

Indstil ovnen på 150 grader.

Lammeskankene krydres med salt og peber og brunes i en god sjat olie. De tages op af gryden og sættes til side. Svits løg, hvidløg og kantareller og gulerødder i samme gryde. Kom så hakkede tomater, rødvin, fond, laurbærblade og timian i sammen med lammeskankene.

Bring det hele i kog og sæt i ovnen med låg på. Lad det simre i cirka 2 ½ time eller indtil kødet er mørt. Tag ud af ovnen, tag lammeskankene op og hold dem varme. Si sovsen (husk at gemme grøntsagerne) og kog den ned, hvis der er behov for en kraftigere smag.

Smag til med salt, peber, fint revet citron skal, en smule sukker og eventuelt en skefuld balsamicoeddike.

Jeg servede retten med smørstegte kartofler i oven.

 

10 gastronomiske SKUD til Christian Cook

HVAD ER KVALITETEN AF ET GODT MÅLTID?
Et godt måltid er, når man føler sig mæt med alle sanser. Måltidet skal være tilgængeligt, det skal ikke være krummelurer på en dippedut, man skal kunne se hvad man spiser. Det skal være en nydelse og ikke en udfordring.

ERNÆRING ELLER SMAG?
Kombination, der skal da helst være god ernæring i dit måltid.

HVAD HAR DU ALTID I DIT KØLESKAB?
Sennep. Æg. Frisk rugbrød.

HVAD HAR DU ALDRIG I DIT KØLESKAB?
Købepesto. Jeg kan ikke fordrage udseendet og lugten

MEST VÆRDIFULDE KØKKENREDSKAB?
En fornuftig stegepande. 

MEST OVERFLØDIGE KØKKENREDSKAB?
Mikrobølgeovn. Den gør ikke noget godt for noget mad. Den er god til babymælk, men du kan ikke lave mad i den.

DEN HEMMELIGE INGREDIENS?
Citron og hvidløg (men kun i mængder så det ikke kan smages).

BEDSTE KØKKEN-TIP?
Tålmodighed.

MINDEVÆRDIG KOMPLIMENT TIL KOKKEN?
Der var engang en vestjyde der sagde ”at vi kan da holde det i os”, når det kommer fra en besindig vestjyde, må man absolut tage det som et kompliment. I modsat fald havde man nok slet ikke sagt noget, på den egn.

HVEM VILLE DU HELST SERVERE FOR?
Min mormor og morfar, de har serveret for mig så mange gange. Det er altid en fornøjelse at komme hjem til dem, de gør det så godt og serviceniveauet er meget meget højt, med frisk mælk og hjemmebag på bordet. Derfor skal de have noget igen.

Comments are closed.