Mange danskere udsættes hvert år for svindel på nettet, og mange er bekymrede for, at det vil ske for dem. Forbrugerrådet Tænk, Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden lancerer derfor nu en app, som skal hjælpe danskerne til en mere tryg og sikker færden i det digitale univers.

Omkring hver 7. dansker har oplevet at blive snydt på nettet, viser en ny rapport fra Forbrugerrådet Tænk. Det svarer til knap 600.000 mennesker. Samtidig er mange danskere utrygge ved deres færden på nettet. Ifølge en rapport fra Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden fra januar 2016 er 56 procent af danskerne utrygge ved at modtage svindelmails, som ser ud til at være fra fx SKAT eller NemID.

I perioden fra 2011 til 2016 er antallet af anmeldelser om databedrageri steget fra 647 tilfælde i 2011 til 22.339 i 2016. Der er dermed sket en mangedobling af danskernes anmeldelser af digitalt bedrageri på bare fem år. Og Rigspolitiet melder ud, at databedrageri er et område i voldsom vækst. Det er blandt andet baggrunden for, for den nye App: ”Mit digitale selvforsvar”

– De it-kriminelle er blevet mere professionelle i deres måde at svindle på. Derfor bliver det sværere for den enkelte at se, om en mail eller en SMS er ægte eller falsk. Det er vores håb, at den nye app kan hjælpe danskerne med at kunne færdes mere sikkert og træffe trygge valg i den digitale verden, siger Anja Philip, formand i Forbrugerrådet Tænk.

Et digitalt skjold skal hjælpe forbrugerne mod it-svindel
App’en ’Mit digitale selvforsvar’ skal ruste forbrugerne til at passe på deres personlige oplysninger, hjælpe dem med at gennemskue fup på nettet og undgå it-kriminalitet.

– App’en er unik, fordi den både advarer om aktuelle trusler med live-advarsler, tilbyder redskaber, råd og vejledning til sikker færden på nettet og endelig hjælper dem, der uheldigvis er blevet ofre for it-kriminalitet, siger Henrik Dam, formand for Det Kriminalpræventive Råd, som finansierer udviklingen af app’en.

– Danskerne er et af de mest digitaliserede folk i verden. I takt med at vores digitale liv i stigende grad udspiller sig online øges vigtigheden af, at man er i stand til at navigere uden om de trusler og farer, som man møder i den digitale verden. Med denne app tager vi første skridt til at give danskerne nogle konkrete værktøjer til at træffe trygge valg, siger Gurli Martinussen, direktør i TrygFonden, der bidrager til at drive og udbrede ”Mit digitale selvforsvar”.

Mit digitale selvforsvar app’en er gratis og kan downloades af alle. Applikationen kan bruges på både Android- og iOS-mobiler og tablets.

En række virksomheder, myndigheder og organisationer leverer indhold fx i form af liveadvarsler om falske hjemmesider, konkurrencer og fupmails og beskeder. Samarbejdspartnerne omfatter bl.a Nets, NC3, Danske Bank, Nordea, Forbrugerombudsmanden og E-mærket.

Fakta: Det kan app’en
– Advare om aktuelle trusler som falske sms’er og mails, phishing-angreb, fupkonkurrencer og falske hjemmesider.
– Involvere forbrugerne til at tippe hinanden
– Give råd til forbrugere, der har været udsat for it-kriminalitet.
– Give redskaber til beskyttelse imod digitale trusler og fup på nettet.
– Give råd til at beskytte personlige oplysninger, når forbrugeren færdes på nettet.

Du kan også være interesseret i

Kom godt og trygt igennem boligkøbet

Dette indhold er sponsoreret  Står du/I over for et boligkøb, er der…

Få en realistisk vurdering af din bolig med en lokal ejendomsmægler

Dette indhold er sponsoreret Har du fået øje på din drømmebolig? Så…

Sådan vælger du det rigtige tag til din bolig

Dette indhold er sponsoreret Det er ikke altid lige nemt at finde…