Salget af ladcykler og cykelanhængere er stigende, og med elmotorer som supplement til pedalkraften er de nye cykeltyper en reelt alternativ til bilen. Læs ekspertens råd til det gode cykelkøb.

 

Udviklingen i cykelverdenen har været enorm, siden Buster Oregon Mortensen slingrede ned ad villavejen på en rusten Long John i den danske klassiker Busters Verden. Ladcykler og anhængere bygges i dag i letvægtsmaterialer og har de samme gear, bremser og funktioner som almindelige cykler. De er populære som aldrig før, ikke mindst på grund af de seneste års udvikling inden for elmotorisering af cykler. Det elektriske skub i ryggen har gjort ladcykler og anhængere attraktive som børnetransportere.

– Efterspørgslen på ladcykler og anhængere er uden tvivl større i dag end for fem år siden, og det er min vurdering, at udviklingen fortsætter. Mange småbørnsfamilier køber dem til at transportere børnene og indkøb, og de sparer på den måde bil nummer to. I forhold til en minibil er det meget billigere at sætte en anhænger på en elcykel eller købe en ladcykel med el, siger Thomas Johnsen, direktør i brancheforeningen Danske Cykelhandlere.

To af de største leverandører, Nihola og Winther, melder om en betydelig stigning i efterspørgslen på ladcykler og anhængere.

Sådan vælger du rigtigt

Karsten Kjær Andersen er indkøbsansvarlig og cykelekspert hos landets største kæde af cykelhandlere, Fri BikeShop. Ifølge ham er der en lang række overvejelser, når den rigtige pedaldrevne familietransporter skal vælges.

– Først skal man afgøre, om man skal have en ladcykel, eller om man får mere gavn af den billigere og mere fleksibel anhænger. I en anhænger må der være to børn ombord, og de passer derfor bedst til den mindre familie. Hvis du har brug for at have en baby med på tur, så sørg for, at modellen har mulighed for babysæder,forklarer Karsten Kjær Andersen og uddyber bestemmelserne for ladcykler:

– Har du en stor familie, er en ladcykel et bedre valg. Nye regler for ladcykler betyder nemlig, at der nu må være i alt syv personer på dem. En voksen fører må have to voksne samt fire børn under syv år ombord. Modsat anhængere er der intet lovbestemt maksimum for totalvægten – det fastsættes af producenten. Næsten alle modeller kan købes med elmotor, der gør det tunge læs overkommeligt, fortæller Karsten Kjær Andersen.

Fælleskrav til begge løsninger er, at hver passager er forsvarligt fastspændt på en særskilt siddeplads, og at hjulene er afskærmet fra nysgerrige børnefingre. Der er intet lovkrav om cykelhjelm, men det anbefales på det kraftigste.

– Der er stor forskel på, hvordan de forskellige ladcykler kører og styrer, og det kræver i mange tilfælde tilvænning at mestre. Det er derfor en god ide at afprøve forskellige cykler, og når valget er truffet, opfordrer jeg altid til at tage et par prøveture i et område uden trafik, siger Karsten Kjær Andersen.

Comments are closed.